IV. Délvidéki Ősök Napja – Bajsán

A 2024. évi bugaci Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés ünnepe előtt (08. 09-11), a jelenleg Szerbiához tartozó bácskai térségen, Bajsán rendezzük meg a Délvidéki Ősök Napját, június 15-16-án. Fontosnak tartjuk, hogy az elszakított területeken élő magyar testvéreink is a legősibb hagyományainkra emlékezhessenek a saját szülőföldjükön. Kiemelten igaz ez a délvidéki magyarlakta területekre, amelyet az utóbbi évtizedekben háború, asszimiláció, elvándorlás sújtott. A Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség, illetve a szövetség délvidéki tagozata a Magyar-Turán Délvidék egy három napos kulturális, hagyományőrző rendezvényt szervez Délvidéken immáron negyedik alkalommal, 2024. június 14-16-án. (péntek este előadás, szombat-vasárnap hagyományőrző rendezvény).

 A Délvidéki Ősök Napja ünnep előtti napon, június 14-én pénteken, 18 órai kezdettel Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója előadást tart Topolya Község Múzeumában. A tudományos, ismeretterjesztő előadás címe: „A hunok eredete vándorlása és utóélete”.

Június 15-én, szombaton, pedig délelőtt kezdetét veszi a Délvidéki Ősök Napja, ahol hagyományőrző programok, népzene, néptánc, harci bemutatókat tekinthetnek meg a kilátogató vendégek a hétvége folyamán.

Hírdetés

Az ősi magyar szálláshelyek, jurták bemutatója mellett vásár, íjászat, íjászverseny, nomád-hadivívás, gyermeklovagoltatás, kézműves foglalkozások is megtalálhatóak lesznek a programok között, így az egész család számára élményekben gazdag kikapcsolódásnak ígérkezik a Délvidéki Ősök Napja. A rendezvény ingyenesen látogatható.

További részletek, a Bajsa Kupa íjászversenyre előregisztráció ide kattintva a Délvidéki Ősök Napja esemény-lapján található meg.

A IV. Délvidéki Ősök Napja – Bajsán bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »