Itt vannak a részletes iskolai karanténszabályok

Itt vannak a részletes iskolai karanténszabályok

Csak az igazoltan fertőzött, valamint a kontaktnak számító oltatlan, 11 év feletti diákoknak kell otthon maradniuk.

Sok szülő nem érti, hogy milyen szabályok alapján kötelezik karaténra, illetve iskolába járásra gyermekeiket, ha az osztályukban felbukkan a koronavírus-fertőzés. Koronavírussal fertőzött gyerek esetén az óvodákban szünetet rendelnek el, alsóbb évfolyamokon pedig digitális oktatásra váltanak, de a 12 év felettieknél, ahol már lehetőség van az oltás felvételére, mások a szabályok, erre kérdezett rá a Blikk.

Hírdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a felsőbb évfolyamokban a következő szabályok az érvényesek:

  • Igazolt fertőzötteknek karanténba kell vonulnia, akár oltott, akár oltatlan.
  • Igazolt fertőzött szoros kontaktjának akkor rendelnek el karantént, ha oltatlan.
  • Az oltott és tünetmentes személyek védettek, nekik a karantén elrendelése indokolatlan, ezért a hetedik évfolyamtól felfelé egy igazolt megbetegedés esetén csak a szoros kontaktnak minősülő oltatlan diákok kerülnek karanténba, aki oltott és tünetmentes, tovább járhat az iskolába.
  • Nagyon fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket a szülő ne vigyen közösségbe.
  • Ha egy osztályban valaki megbetegedik, nincs akadálya annak, hogy a beteg tanulón kívül azok, akik felvették az oltást, jelenléti oktatásban részesüljenek. Azon tanulók, akikre a járványügyi hatóság karanténkötelezettséget ír elő, a KRÉTA rendszeren vagy a helyben szokásos módon kapják meg a pedagógusoktól azt, hogy milyen témaköröket dolgozott fel az osztály és mi a házi feladat, ezáltal otthonlétük alatt is tudnak tanulni és haladni a tananyaggal.
  • Digitális munkarendet kizárólag az operatív törzs rendelhet el a hatályos eljárásrend szerint.
  • Jelenléti munkarend keverése digitális oktatással azért nem lehetséges, mert a pedagógusoktól sem várható el, hogy egy tanítási órán belül két módszer szerint, két külön csoporttal foglalkozzanak párhuzamosan.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »