Itt érdemes dinnyét venni

Itt érdemes dinnyét venni

Drasztikusan megdrágul a dinnye, mire a fővárosba ér. A Budapest környéki utakon 2500–3500 forintot kérnek a nagyobb gyümölcsökért. Mérleg nincsen, a dinnyét nem kilóra, hanem darabra árulják.

Az ormánsági településen, Sellyén idén kiváló a görögdinnyetermés. A gyümölcs 60 százalékát külföldön értékesítik. „A családi gazdaságok, a kisbirtokon gazdálkodó dinnyések leépültek, így lassan eltűntek sajnos. Ebből nagyon kevés maradt, viszont felnőtt 3-4-5 olyan nagyobb gazdálkodó, aki üzemszerűen, üzemszerű gazdasági mértékkel és léptékkel el kezdett gazdálkodni, kereskedelmi láncokat üzemeltetnek és látnak el” – mondta Nagy Attila, Sellye polgármestere.

Hírdetés

A gazdák szerint a dinnye belföldi ára is tűrhető. Az önköltség kilónként 40 forint körül alakul. Külföldön 25 forintot, itthon ennek több mint a dupláját fizetik a felvásárlók. „Viszonylag jó árakkal indultunk az elején. A jelenlegi helyzet az, hogy a külföldi árak, az exportdinnye ára nagyon alacsony, olyan 25 forint környékén van. Belföldön 65-70 forintot kapunk érte” – fogalmazott Greska Bálint őstermelő.

200-300 kilométert utazva a dinnye Budapest környékén megdrágul. Az országutak mellett nem kilóban, darabban mérik a gyümölcsöt. A magyarként árult dinnyék darabjáért több ezer forintot kérnek.

A nagyáruházakban akciósan 100-130 forintot kérnek a görögdinnye kilójáért, vagyis egy méretesebb darab feleannyiba kerül, mint az országút mellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »