Itt egy lista a magyarországi autókról – a Zastava vezeti

Itt egy lista a magyarországi autókról – a Zastava vezeti

Egyre öregebbek a magyar autók, a KSH szeptember végén publikált statisztikája szerint 15,6 évre nőtt a személygépjárművek átlagos kora.

A magyar utakon összesen 4 141 267 autó jár, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végi, friss jelentése kimutatta, hogy a magyar személygépjármű állomány átlagos kora 15,6 évre emelkedett a 2022. decemberi 15,4 évről. Ez alatt az időszak alatt ugyanakkor több mint 47 ezerrel emelkedett a magyar rendszámú személyautók száma, részben új járművekkel, részben import autókkal is gyarapodott az állomány – írja az autoszektor.hu.

Hírdetés

A hozzávetőlegesen 50 ezer import autó, amelyet június végéig hoztak be az országba, 60 százalékban 10 évnél idősebb volt, míg június végéig 416 835 autó cserélt gazdát határon belül. Tíz évvel ezelőtt mindössze 13 év volt az átlagéletkor a KSH adatai szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márkákra bontva is közzétette a Magyarországon forgalomban levő autók kor szerinti listáját, amelyet a Zastava vezet 36,9 éves átlagéletkorával. A napjainkban is kapható márkák közül – népszerű old timer autóik miatt – a Fiat az éllovas a 17,3 átlagévével, közvetlenül az Opel (11,3 év) és a Volkswagen (12,7 év) előtt.

A KSH 2022-es adatai a személygépkocsi-állomány átlagos koráról


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »