Itt bizony akár a világháború is kitörhet

Akár háború is kitörhet a NATO és Oroszország között egy londoni független elemzőintézet szerint. A European Leadership Network szerint az utóbbi időkben tartott rengeteg hadgyakorlat hozzájárult a bizalmatlanság légköréhez, és veszélyes incidensekhez vezetett a két oldal között.

Oroszország idén márciusban 80 ezer katona részvételével tartott hadgyakorlatot, míg a NATO 22 ország részvételével júniusban 15 ezer katonát gyakorlatoztatott. Mindkét művelet azt szimulálta, hogy mi történne, ha a másik oldal megtámadná.

Hírdetés

A két eseményből – a tanulmány szerint – kiderült az is, hogy a két szemben álló fél mit tart a másik gyenge pontjának: az oroszok az Északi-tengeren, a Krímben és a lett, valamint észt határtól nem messze tartottak gyakorlatot, míg a nyugati szövetségesek csapatai Lengyelországban és a Baltikumban akcióztak.

A szakértők négy javaslatot tettek a feszültségek csökkentésére: növelni kell a párbeszéd mértékét, jobban kihasználni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nyújtotta lehetőségeket, vagy éppen bizonyos fegyverek korlátozásának bevezetését egyes körzetekben. Szerintük az is fontos lenne, hogy a két oldal politikusai megvizsgálják az erőltetett gyakorlatozás előnyeit és hátrányait.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »