Itt az újabb “exit”-veszély. Az egész eurozónát magával ránthatja

Itt az újabb “exit”-veszély. Az egész eurozónát magával ránthatja

Mindenki arra készül, hogy lesz még referendum Európában az EU-tagságról. A kérdés csak az, mely országok lesznek az elsők. A Bloomberg keddi elemzése szerint könnyen lehet, hogy az egyik alapítótag, Olaszországon van a sor.

 

Az olaszoknál ősszel lesz egy népszavazás a parlamenti felsőház képviselői számának drasztikus csökkentéséről. Matteo Renzi olasz miniszterelnök pedig odáig ment, hogy kijelentette, ha nem megy át az alkotmánymódosító javaslat, lemond pozíciójáról. A javaslat szerint az olasz parlament felsőházi képviselőnek számát a jelenlegi 315-ről 100-ra csökkentenék, és megnehezítenék azt is, hogy a felsőház megbuktathassa a kormányt.

 

A piaci elemzők szerint, ha a Renzi-kormány alkotmányos reformjavaslatára nemmel szavaznak az olaszok, akkor a Brexit után ez lesz a legnagyobb politikai válság az Európai Unióban.

 

Matteo Renzi sem annyira bizakodó az EU-val: feburárban az Európai Uniót a süllyedő Titanikhoz, a brüsszeli politikusokat pedig a fedélzetén az utolsó pillanatig zenélő muzsikosokhoz hasonlította. Forrás: express.co.uk

 

A piacok máris reagálnak

 

A kockázatokat a pénzpiacok máris beárazták: az olasz államkötvények hozama emelkedett, mert csökkent irántuk a kereslet. Még a spanyol államkötvények iránti kereslet is magasabbnak bizonyult az elmúlt hetekben, pedig Spanyolország 20 százalékos munkanélküliséggel küzd.

Hírdetés

 

Olaszország helyzete sem túl rózsás: a munkanélküliség 11,5 százalékos, ami magasabb az eurozóna átlagánál, a gazdasági növekedés pedig csak mindössze 1 százalék körül mozog. Az ország valutájának leértékelésével ugyan javíthatna a gazdasági mutatókon, de a közös valuta miatt erre aligha kell számítani – Németország számára, aki rekord alacsony munkanélküliséggel rendelkezik, az euró leértékelése egyelőre nem opció.

 

Olaszország óriási migrációs nyomás alatt áll, mióta lezárták a nyugat-balkáni útvonalat. Ez alapjaiban rengette meg az olasz kormány népszerűségét. Forrás: UNHCR.org

 

Csak radikális alternatíva kínálkozik

 

Ha a választók elutasítják a kormány javaslatát, és Renzi beváltja fenyegetőzését, az olasz belpolitikai alapjaiban rázkódna meg, mert Matteo Renzin kívül mérsékelt irányultságú, középre húzó politikus az országban nincs.

 

Az olasz belpolitikára nem csak a Brexit van hatással, egyszerűen a Matteo Renzi és kormánya elvesztette a választók bizalmát. A radikális és euroszkeptikus Öt Csillag nevű politikai mozgalom megelőzte a Demokratikus Pártot, és az ország legerősebb politikai erejévé vált. Az Öt Csillag korábban jelezte, hogy szintén népszavazást akar kezdeményezni Olaszország EU-tagságáról, bár az utóbbi napokban a mozgalom erről sokkal kisebb vehemenciával nyilatkozik, mint korábban.

 

Olasz államháztartási hiány a GDP arányához mérten. Forrás: Tradingeconomics.com

 

Boomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »