Itt az újabb bundabotrány?

Itt az újabb bundabotrány?

Huszonnyolc olyan világklasszis tenisz-játékost hagyhattak futni 2008-ban, akik egy titkos jelentés szerint manipulálták a meccseiket, az elmúlt évtized 50 legjobb játékosából pedig 16 lehet érintett a legrangosabb teniszversenyekig érő csalásban – írja forrásaira hivatkozva a BBC.

A híroldal cikke szerint először egy Martin Vassalo Argüelo és Nyikolaj Davigyenko közti meccs lett gyanús, ahol a favorit orosz ellen óriási téteket tettek. Az ügyben nyomozás is indult, és ugyan a két játékosra nem tudtak semmit rábizonyítani, kiterjedt csalóhálózatra leltek.

Ezzel a kiterjedt bűnözői hálózattal a TIU (ez a szervezet figyeli a tenisszel kapcsolatos esetleges csalásokat) 2008-as, bizalmas jelentése szerint 28 játékos állt kapcsolatban, csakhogy a jelentés nyomán soha nem indult nyomozás. A szervezet a következő években is több érintett játékosról jelezte: továbbra is fennáll a gyanú, hogy manipulálják a meccseiket.

Hírdetés

Három olyan csoportra derítettek fényt annak idején, amelyek nyakig benne lehettek a csalássorozatban: egy szicíliai szervezet 12 gyanús meccsre fogadott, és 930 ezer dolláros profitra tehetett szert, egy orosz banda több mint 300 ezer dollárt szakított, míg egy észak-olasz csapat 28 gyanús meccsre fogadva 650 ezer fontot szerezhetett.

A 2007-es nyomozás egyik résztvevője, Mark Phillips a BBC-nek megerősítette: körülbelül tíz játékos van, akik rendszeresen manipulálhatták mérkőzéseik eredményeit.

A cikk szerint egyébként – noha sokan már visszavonultak – a csalók közül többen a most induló, nagy múltú Australian Openen is részt vehetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »