Itt az új orosz csodafegyver, az Armata T–14

Itt az új orosz csodafegyver, az Armata T–14

Oroszország bemutatta az Armata T–14 nevű újgenerációs harckocsiját a második világháborús győzelem napja ünnepségsorozat próbáján – közölte a BBC.

Ez az egyike azoknak az új fegyverrendszereknek, amelyeket a hatalmas felvonulás keretében május 9-én mutatnak majd be. Az idén lesz 70 éve, hogy a szovjet és a szövetséges hadseregek leverték a náci Németországot 1945-ben – írták.

Az Armata tank egy pilóta nélküli toronyból és egy 125 mm-es sima csövű ágyúból áll, amely irányított rakétákat lő ki úgy, mint a gránátvető. A kéttagú legénységnek pedig már nagyobb védelmet nyújt, mint a meglévő tankok. Az orosz média jelentése szerint őket egy megerősített kamrában helyezik el, távol a fő fegyvertől.

Hírdetés

Az orosz hírek szerint az Armata egy „teljesen robotizált harcjárművé fejleszthető”. Az is elhangzott: a tank technikája, sebessége és manőverezhetősége is felülmúlja a korábbi T–90 típusúét.

A képeket az orosz védelmi minisztérium tette közzé az új katonai eszközökről, amelyek egy felvonulási próba során készültek. Azt is közölték: a legtöbb nyugati vezető nem megy Moszkvába a győzelemnapi ünnepségre az ukrán válság miatt.

Oroszország egykori második világháborús szövetségesei – az Egyesült Királyság, Franciaország és az Egyesült Államok – feltűnően hiányozni fog a rendezvényről. A Vörös téren várhatóan a valaha tartott legnagyobb katonai parádét rendezik majd meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »