Itt az osztrák parlamenti választás előzetes végeredménye

A várakozásoknak megfelelően a csütörtökön feldolgozott levélszavazatok alig módosították a vasárnap lebonyolított ausztriai parlamenti választás előzetes végeredményét – erről tájékoztatott Wolfgang Sobotka, az osztrák belügyi tárca vezetője késő esti sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter Twitter-oldalán közzétett beszédében külön méltatta a magas, 80 százalékos részvételi arányt.

A végeredmény szerint a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma lesz a 183 tagú parlamentben – írja az APA osztrák hírügynökség.

A választás kellemes meglepetése, hogy a Zöldek pártja kiesett a parlamentből, miután 3,8 százalékos eredményével nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt.

Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,4 százaléknyi szavazatot szerzett, és 8 képviselői helyhez jutott.

Hírdetés

Az ötpárti parlamentbe jutott még a Matthias Strolz vezette Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 5,3 százaléknyi szavazatot szerezve, és 10 képviselője lesz.

A fennmaradó szavazatokat olyan pártok kapták, amelyek nem jutottak be a parlamentbe.

A közel 6,5 millió választásra jogosult közül több százezren szavaztak levélben, ennek összesítése történt meg a nap folyamán.

A köztársasági elnök a választási végeredmény csütörtöki közzététele után várhatóan pénteken bízza meg a konzervatív ÖVP-t vezető Sebastian Kurzot a kormányalakítással. Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »