Itt az őszi vírus, de megvan a megoldás

Itt az őszi vírus, de megvan a megoldás

Az őszi időszakban egyre gyakoribb a torokfájás vagy egyéb megfázás jellegű tünetek. Noszek László orr-fül-gégészeti profilvezető főorvos szerint orvoshoz fordulni csak súlyos tünetek esetén indokolt.

Ilyenkor már a vírusfertőzések jelentkeznek, az esetek többségében a megfázást is ezek okozzák. Már nincs egyenletesen 20 Celsius-fok felett a hőmérséklet egész nap, és a nagyobb hőingás azt eredményezi, hogy a nyálkahártya felszíne érzékenyebbé válik – mondta az InfoRádiónak Noszek László orr-fül-gégészeti profilvezető főorvos.

Nemcsak az időjárás kedvez a betegségeknek, hanem az is, hogy többet vagyunk bezárva. A nyári szünet után az óvodában, iskolában együtt vannak a gyerekek,

ez pedig lehetőséget teremt a vírusok, baktériumok gyors terjedéséhez.

Noszek László szerint fontos a réteges, időjárásnak megfelelő öltözködés. Emellett ajánlott a kéz- és arcmosás, valamint a zsebkendő használata a tüsszögésnél. Ha ezt nem tartják be, az ember egy zárt közösségben könnyen el tudja terjeszteni a fertőző forrásokat, ugyanis ilyenkor mindenki szervezete fogékonyabb a betegségre – tette hozzá.

Hírdetés

Az orr-fül-gégészeti profilvezető főorvos azt is tanácsolta, hogy

igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot.

Ha ugyanis nem kapunk az orron át levegőt rendesen, akkor a szájon keresztül több pára tud elpárologni, és ilyenkor a száraz nyálkahártyafelszínek fogékonyabbá tesznek minket a fertőzésre.

Noszek László azt is tanácsolta, hogy a gyerekeket az iskola után érdemes átöltöztetni, arcukat és kezüket alaposan megmosni.

„Ha enyhébbek a tünetek, akkor nem szükséges orvoshoz fordulni, ám ha az állapot gyorsan romlik, magas láz, torokfájás, a beszédhang változása tapasztalható, akkor mindenképp menjünk el a rendelőbe” – emelte ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »