Itt az európai liberalizmus vége?

A borzalmas párizsi események megkongatták az európai liberalizmus vészharangját – írta publicisztikájában a merényletsorozattal kapcsolatban az amúgy baloldali The Guardian.

Korábbi irányvonalához képest szokatlan publicisztikában ostorozza az egyébként a tömeges bevándorlást is támogató európai liberalizmust az amúgy baloldali brit The Guardian. „Ahhoz hogy megőrizzük az emberi jogokat, egyúttal megelőzzük a totalitárius erők kormányra kerülését, el kell ismerni, hogy egyes biztonsági kockázatok valósak, nem pedig egy gonosz összeesküvő csoport kitalációja, hogy pánikot keltsen a társadalomban” – írta Nick Cohen. A szerző szerint ideje lenne azt is megértenie és felfognia mindenkinek, hogy a migráció és az iszlám radikalizmus megváltoztatja Európát.

– Abszurdnak nevezhetik és elutasíthatják (egyes politikusok) azt a véleményt, amely szerint az Aszad és az Iszlám Állam elől menekülők között terroristák is elvegyülnek, ám ezzel csak azt érik el, hogy az emberek még dühösebbek lesznek. Az európaiak legalább úgy vágynak a személyi biztonságra, mint az anyagi, gazdasági biztonságukra. A liberálisok pedig, azzal, hogy mindenkit lenáciznak vagy rasszistáznak, aki ezt állítja, csak a saját vereségüknek ágyaznak meg – véli a The Guardian publicistája.

Katonák, nem magányos farkasok

Hírdetés

Cohen arról is megemlékezett, hogy noha Európának a Közel-Kelethez, Közép-Ázsiához vagy épp Afrika egyes részeihez képest lényegesen kevesebb terrortámadást kellett elszenvednie, nem sok minden változott a támadók megítélésében sem a madridi, sem a londoni terrorakciók után. Ahogy az itt élő zsidókat, karikaturistákat, „másként gondolkodókat” vegzáló vagy épp meggyilkoló muszlim radikálisokat is előszeretettel hívták „magányos farkasoknak”.

– Ezek a gyilkosok azonban korántsem „magányos farkasok”, inkább „katonák” – ha ezt a kifejezést használhatom rájuk a tisztelet legkisebb jele nélkül –, akik egy jól kitervelt és démonian kivitelezett bűncselekmény-sorozatot követtek el az emberiség ellen.

Elillant a szerencse

– Hogy mindez mennyire változtatja meg Európát, az még nyitott kérdés. Mint mindig, a jövő a hullák számának és a támadások statisztikájának függvénye – állapítja meg keserűen a szerző. Cohen szerint lehet, hogy továbbra is szerencsések maradunk, hogy a párizsihoz hasonló terrorakciók ritkák lesznek, mint a fehér holló, és amelyek sokkolják, ám alapjaiban nem változtatják meg az életünket.

– Talán a migránsok áradata megszűnik, ahogy az ebből profitáló populista pártok elsorvadnak. Talán azok a francia (és brit) állampolgárok, akik az Iszlám Állam nevében ölnek, erőszakolnak és vetnek embereket rabszolgaság alá, nem térnek vissza, hogy ezt a terrort velünk szemben is alkalmazzák, vagy hasonló cselekedetekre buzdítsanak az interneten másokat is – írja Cohen, majd gyorsan hozzá is teszi: „Lehet, hogy rövid távon szerencsések leszünk, ám mindezt ma Párizsból nézve inkább az látszik, elillant a szerencsénk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »