Itt a vége: kisebbségellenes marad az új Ukrajna

Itt a vége: kisebbségellenes marad az új Ukrajna

A kárpátaljai magyarság 2002 óta nem tud magyar jelöltre szavazni, mivel a korábban Beregszász központú, 180 ezer fős magyar többségű választókerületet úgy bombázták szét, hogy az őshonos kisebbségnek sehol ne legyen meg a többsége. A mostani lépés nem csak európai normákat sért, hanem az ukrán választási törvénynek is ellentmond.

Akiben még egy szemernyi illúzió is maradt volna, hogy az „új Ukrajna” egy centivel is demokratikusabb vagy európaibb lesz Janukovics korrupt, oroszbarát kormányának elkergetése után, azt a hétvégén egy méretes jobbegyenes józanította ki.

Az ukrán választási bizottság szombaton kiírta az előrehozott parlamenti választásokat, valamint megrajzolta az egyéni választókerületek határait. Utóbbiból kiderül, hogy az új elnök, Petro Porosenko előzetes ígérete ellenére nem lesz magyar többségű választási körzet. Erről a következő fontos tudnivalókat foglalja össze a karpatalja.ma hírportál:

Hírdetés

  • Teljes egészében megmarad a 2012-es felosztás, amely a hivatalban lévő politikusoknak és a helyi oligarcháknak kedvez.
  • A kárpátaljai magyarság 2002 óta nem tud esélyes magyar jelöltre szavazni, mivel a korábban Beregszász központú, 180 ezer fős magyar többségű választókerületet úgy bombázták szét, hogy az őshonos kisebbségnek sehol ne legyen meg a többsége. Az egy tömbben élő magyar kisebbség három részre szakításával annak az esélye, hogy a kárpátaljai magyar közösség saját képviselőt küldjön a Radába, gyakorlatilag a nullához konvergál.
  • Azzal, hogy Porosenko helyben hagyta ezt a diszkriminatív felosztást, felrúgta a magyar kormány helyi szövetségesével, a KMKSZ-szel kötött választási megállapodást.
  • A lépés nem csak európai normákat sért, hanem az ukrán választási törvénynek is ellentmond, amely világosan kiköti, hogy a választási körzetek kialakítása során figyelembe kellene venni az etnikai határokat.

Eddig a szikár tények. Mindebből két keserű konklúziót lehet levonni.

Először is a „Putyin diktatúrája” ellen hónapok óta keresztes hadjáratot vívó balliberális újságírók akkorát koppantak a betonon, hogy a csontok émelyítő reccsenésének hangja a legádázabb ruszofil ajkáról is lemossa a kárörvendő mosolyt. Itt nem nyugat és kelet harcol egymással; nem Európa és Ázsia, demokrácia és diktatúra, honvédők és agresszorok szembenállásáról van szó. A Kárpátokon túl jelen pillanatban diktatúra ugrik diktatúra torkának, agresszorok ragadnak fegyvert agresszorok ellen, Ázsia iszapbirkózik Ázsiával. A tét egy újabb tartomány és annak erőforrásainak kizsigerelése. Aki ennél többet belelát ebbe a történetbe, azt az érzelmei sodorják, vagy fizetik, hogy embereket hülyítsen. Putyin nem fogja megvédeni a keresztény értékeket, és a csokikirály sem fogja elhozni a demokráciát Ukrajna népének


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »