Itt a vége: a bolíviai ügyészség is visszavonta a Tóásó Előd ellen felhozott hamis vádakat

Itt a vége: a bolíviai ügyészség is visszavonta a Tóásó Előd ellen felhozott hamis vádakat

Egyszer s mindenkorra pont került a Tóásó-ügy végére. Immáron a bolíviai ügyészség is visszavonta a Tóásó Előd ellen felhozott vádakat.

2009-ben kommandósok lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Ma­gyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, mert azt állították: merényletre készültek Bolívia elnöke, Evo Morales el­len. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot börtönbe zárták szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával.

Elsőként a belügyminisztérium vonta vissza az eredeti feljelentést, és a bolíviai állam elismerte, hogy a 11 éve tartó eljárás politikai ügy volt. Egy tábornok arról beszélt: a helyszínt hamis bizonyítékokkal rendezték be.

Hírdetés

Az utolsó tárgyalást a múlt héten tartották, ezen Sixto Fernandez bíró elmondta, hogy mind a 39 vádlottat, így Tóásó Elődöt is mentesítették minden vád alól, miután az ügyészség is visszavonta a terrorizmushoz kapcsolódó vádakat. Sok vádlott jelen volt a tárgyaláson, akik az ítélethozatal végén szabad emberként családjaikkal együtt ünnepeltek.

– Mivel az ügyészség is visszavonta a vádakat, megszűnt az ügy. A továbbiakban eljárásokat fognak indítani, hogy megállapítsák, kinek milyen felelőssége volt – magyarázza Tóásó Előd a Borsnak. – Mivel az ügyet lezárták és az ellenem felhozott vádakat visszavonták, kártérítésre számíthatok – tette hozzá Tóásó, aki hat évet ült ártatlanul Dél-Ameri­ka egyik legkegyetlenebb börtönében.

(Borsonline nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »