Itt a varsói reakció Bill Clinton kijelentésére

Igazságtalan Bill Clinton volt amerikai elnök kijelentése arról, hogy Lengyelország Putyin-féle vezetést akar – közölte a lengyel külügyminisztérium kedden, hozzátéve ugyanakkor, hogy tudatában van annak, hogy a volt elnök szavai nem tükrözik Washington hivatalos álláspontját.

Bill Clinton véleménye nem igazságos, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot – mondta Rafal Sobczak, a lengyel külügy sajtótitkára. Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Hírdetés

Az Egyesült Államok volt elnöke egy hétvégén tartott kampánybeszédében azt mondta: Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás. Hozzátette, hogy a két ország Putyin-féle vezetést akar.

Előzőleg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elutasította a volt amerikai elnök szavait, elfogadhatatlannak nevezve a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Hangsúlyozta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

Szijjártó Péter kifejtette: nyilvánvalóan Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. „Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »