Itt a szám: évente ennyien vándorolnak ki Magyarországról Izraelbe – S MENNYIEN JÖNNEK VISSZA?

A cionizmus atyjától, Herzl Tivadartól Keleti Ágnes olimpikonig számos magyarajkú zsidó játszott szerepet a most 70 éves Izrael történelmében. De vajon évente hány hazánkfia vándorol ki a közel-keleti országba?

A nyolcvanas években budapesti küldöttség járt Izraelben. A házigazdák a magyarokat elvitték az ismeretlen katona emlékművéhez is, ahol a vendégek egyike állítólag ráismert a szobor modelljére:

– De hiszen ez Kohn bácsi, a sarki fűszeres! – kiáltott fel.

A hazaiak a kínos helyzetben feltalálták magukat, és egyikük így válaszolt:

Hírdetés

– Nézze, lehet, hogy fűszeresként ismerik, de garantálhatom, hogy mint katona teljesen ismeretlen.

Az anekdota híven jelzi, hogy milyen sok „hazánkfia” vett részt a most 70 éves Izrael megteremtésében. Már a cionista mozgalmat is Herzl Tivadar hozta létre. Heltai Jenő író unokatestvére Pesten született, de zsurnalisztaként Bécsben fejtette ki munkásságát, s 1896-os A zsidó állam című művében önálló országot álmodott sajátjainak.

Az államalapításra végül 1948-ig kellett várni. A 8,5 milliós Izraelben ma 200 ezer magyar él, és a kivándorlás napjainkban is zajlik. Hazánkból évente 100-200-an alijáznak, s a távozás okai között antiszemita megnyilvánulásokat éppúgy találunk, mint gazdasági okokat.

HETI VÁLASZ


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »