Itt a közös ellenzéki nyilatkozat 2022-re

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára – áll hat ellenzéki párt közös közleményében.

A kommüniké szerint az ellenzéki pártelnökök vasárnapi döntése arról szól,

mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával indulnak 2022-ben,

ígéretük pedig az, hogy

megadják a magyaroknak a szabadságot és a jólétet.

Kiemelik, elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó A korszakváltás garanciái című dokumentumot is. (Ide kattintva letölthető.)

Hírdetés

A pártok leszögezték, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel, melyről hangsúlyozták,

még a válságban sem segítő jobbot, sem bértámogatást nem nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.

Aláhúzták, véget kívánnak vetni annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Egyúttal vállalták a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal való szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

A dokumentumban az ellenzéki erők 13 pontban állítanak garanciát arra, hogy az általuk korszakváltásnak nevezett választási győzelem érdekében feddhetetlen személyeket fognak jelöltként állítani, ennek érdekében az általuk közösen szervezett szigorú átvilágításon esnek majd át. A garanciákat

legitimációs, személyi és tartalmi garanciákra csoportosították.

Utóbbiban hitet tesznek a korrupció visszaszorítása, a sajtószabadság kiterjesztése és egy népszavazással megerősítendő új alkotmány mellett. Vállalják továbbá egy „az arányosság és igazságosság elvein alapuló” választási törvény megalkotását, az államfői legitimáció megerősítését azzal, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a választópolgárok válasszák meg.

Emellett az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, felelős ökopolitikát is ígérnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »