Itt a következő adósságválság

Itt a következő adósságválság

Detroithoz hasonló hitelei miatt bedőlhet az USA társult állama. A kormányzó szerint a hitelezőknek is áldozatot kell vállalniuk.

Nemcsak Görögország áll rosszul államadósságügyben. Puerto Rico – amely hivatalosan az Egyesült Államok társult állama – kormányzója, Alejandro García Padilla múlt héten bejelentette: jelentős engedményeket fog kérni a sziget hitelezőinél. Emellett azt szeretné elérni, hogy ütemezzék át és öt évvel tolják ki Puerto Rico hiteleinek visszafizetését – írja a New York Times. „Nem fizethető vissza az adósságunk. Nincs más lehetőség. Szeretném, ha lenne egyszerűbb megoldás, de ez nem politika, hanem matematika” – hangoztatta a kormányzó.

A 3,6 millió lakosú Puerto Rico rendelkezik a legnagyobb egy főre jutó adóssággal az amerikai államok közül. A mostani helyzet az önkormányzati kötvények rendszerének végét is jelentheti. A helyhatóságok ugyanis a legszükségesebb infrastrukturális fejlesztések fedezetének megteremtéséhez ehhez az eszközhöz nyúlnak, majd az adósságot később visszafizetik. A rendszer eddig sem működött zökkenőmentesen, hiszen így ment csődbe az egyik külföldön is nagybetűs amerikai városként nyilván tartott Detroit.

Hírdetés

Lábon lövik magukat

Puerto Rico adóssága nyolcszorosa annak, amennyivel Detroit csődbe ment. A sziget problémái a többi önkormányzat és állam szempontjából sem kecsegtetnek sok jóval, mert a hitelezők óvatosabban fognak pénzt adni. Puerto Rico egyébként nemzetközösség tagja, tehát valójában önállóan még klasszikus államcsődöt sem tud bejelenteni, a helyzet feloldása akár évekbe is telhet – írja a New York Times.

A kormányzat eddig nyugdíjcsökkentéssel, adóemeléssel és kölcsönökkel próbálta kezelni az adósságválságot, de García Padilla szerint eljutottak arra a pontra, ahol már a hitelezőknek is áldozatot kell vállalniuk. Ha nem így tesznek, „lábon lövik magukat”, mert a gazdaság még rosszabb helyzetbe kerül és még kevesebb pénzük lesz törlesztésre – véli a kormányzó.

A Puerto Rico-i kormány júniusban felfogadta azt a Steven W. Rhodes-ot, aki a detroiti csődöt is felügyelte. Rhodes tanácsadóként segíti az átütemezési munkát, amelyhez hasonlót még nem hajtottak végre az Egyesült Államok történetében Anne O. Krueger, a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »