Itt a Komondor, a magyar fejlesztésű harcjármű

Itt a Komondor, a magyar fejlesztésű harcjármű

Honvédségi, katasztrófavédelmi, határőrizeti, terrorelhárítási és rendőri feladatokra is alkalmasak az új, magyar fejlesztésű könnyű-páncélvédettségű harcjárművek, amelyeket a Gamma Műszaki Zrt. és a Magyar Védelmiipari Szövetség mutatott be szerdán.

Csaknem negyven éve nem fejlesztettek ki Magyarországon könnyű-páncélvédettségű harcjárművet – közölte a bemutatón Zsitnyányi Attila, a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke, aki egyben a Gamma vezérigazgatója is.

A Gamma szerdán egy négykerék-meghajtású beteg-, illetve sérültszállító és egy hatkerék-meghajtású bázisjármű kész változatait mutatta be.

A négykerék-meghajtásút most sebesültszállítóként vehették szemügyre a szakembereknek. A jármű 2012-ben kifejlesztett elődjét a Paksi Atomerőmű vette meg.

Hírdetés

A két harcjármű prototípusai Zsitnyányi Attila szerint az elmúlt négy évben kilencven magyarországi cég több mint 280 dolgozója, köztük 79 mérnök közreműködésével készültek el.

Ezek mellett egy másik, újabb, de még nem teljesen kész fejlesztésüket is ajánlották a hazai védelmi szervek szakembereinek.

Ez egy speciális, szintén hazai fejlesztésű radarral is felszerelt jármű, amely egyebek mellett a határőrizetben jelenthet segítséget.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »