Itt a Greengo, a közösségi autómegosztó

Itt a Greengo, a közösségi autómegosztó

Elindult Magyarország első autómegosztó szolgáltatása. A közösségi kerékpár-rendszerhez hasonló alapon működő járműbérlés jóval olcsóbb, mint a többi kölcsönző. A cég elektromos autókat helyezett üzembe, az ügyvezető szerint elsősorban a keveset utazó fővárosiaknak éri meg tőlük bérelni.

Egymás mellett sorakoznak az autókölcsönzők a Liszt Ferenc Repülőtéren. Találomra kiválasztottunk kettőt, majd rejtett kamerával az árakról érdeklődtünk.

Az első cégnél közel ezer euró lett volna a letét. Egy középkategóriás kocsiért közel 30 ezer forintot kellett volna fizetnünk naponta. A teljes körű biztosítás további költség, ahogy az is, ha nem a reptéren, hanem Budapesten adjuk le az autót.

„A városban van egy irodánk, Budán, de annak van egy extra díja, ilyen 25 euró, hogy ha ott adják le” – mondta el a cég egyik dolgozója.

A másik kölcsönzőnél elektromos autót kerestünk. A kaució majdnem hatszázezer forint lett volna.

Hírdetés

– I3-as BMW, 2000 euró a deposit ár és 28 ezer forint naponta. – Az fix áras ezek szerint. – Az szerintem online is ennyi lesz, az fix áras. – Töltése? Az, gondolom… – 140 kilométer a hatótávolsága, 140-160, és azzal az autóval nem lehet külföldre menni.

Ez pedig Magyarország első autómegosztó szolgáltatása. A cég elektromos kocsikkal dolgozik. A bérléshez egy évnél régebbi jogosítvány és online regisztráció kell, és az ügyfélszolgálat felkeresése sem úszható meg. A szabad autókat mobiltelefonos alkalmazás mutatja meg, az applikáció jelzi, hogy a járművek mennyire vannak feltöltve. A bérleti díj 65 forint percenként, a napi díjat 19.500 forintban maximalizálták.

„A célközönség az a városi lakos, akinek van mondjuk saját autója, de nyűg neki, mert parkolási díjakat kell fizetni, hogyha azt használja, drága a karbantartás, a szervizeltetés és ezért nem akar fenntartani egy autót. És felesleges is, mert nem nagyon szokott elutazni mondjuk hétvégére, hanem csak a városon belül közlekedik. Akkor kombinálni tudja a tömegközlekedést, a bérbiciklit és a mi szolgáltatásunkat attól függően, hogy hova megy” – mondta el Mihaletzky Bálint, a GreenGo Car Europe Kft. ügyvezetője.

Európában 3-4 hasonló autómegosztó szolgáltatás van egyelőre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »