Itt a bizonyíték, hogy komoly bajban van az ukrán hadsereg

Itt a bizonyíték, hogy komoly bajban van az ukrán hadsereg

Volodimir Zelenszkij aláírta azt a törvényjavaslatot, ami többek között 27-ről 25 évre csökkenti a hadkötelesség alsó korhatárát. A hivatalos álláspont szerint ezzel reagál az ukrán hadsereg igényeire. Ez lényegében elismerése annak, hogy Ukrajna súlyos emberhiánnyal a küzd a frontokon.

A törvényt még az előző év tavaszán terjesztették be, de csak az év végén került a figyelem középpontjába, amikor Zelenszkij kijelentette, hogy a hadseregnek plusz félmillió katona mozgósítására lenne szüksége. A kormány már tavaly májusban, a Verhovna Rada (parlament) pedig idén februárban előzetesen jóváhagyta a javaslatot, ám Zelenszkij csak most írta alá annak „érzékeny” (értsd: politikailag problémás) jellege miatt.

Hírdetés

Eredetileg a kötelező sorkatonai szolgálatot 20 és 27 életévük között kellett teljesíteniük a férfiaknak, csak ezt követően kerültek bele a mozgósítható állományba. A törvényt azonban a beterjesztők azzal indokolták, hogy a fiatalok többsége még 25 éves kor előtt letudja a sorkatonai szolgálatot, ezért érdemes csökkenteni a mozgósíthatók korhatárát, hogy a 25-27 év közötti, már sorkatonai szolgálaton túl lévőket is mozgósíthassa Ukrajna.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »