Itt a bizonyíték, hogy gyorsan fülön csípték a koronavírust Magyarországon

Itt a bizonyíték, hogy gyorsan fülön csípték a koronavírust Magyarországon

Franciaországban és Olaszországban is kiderült, hogy korábban jelen volt a vírus, mint ahogy az első beteget regisztrálták. A téma Magyarországon is sokakat érdekelt. A szakemberek januárig visszamenőleg ezer influenzás beteg váladékmintáját tesztelték le koronavírusra is.

Rendre elhangzik, mi mindennek köszönhető, hogy Magyarország viszonylag kevéssé volt érintett a koronavírus-világjárvány első szakaszában. Ilyenkor általában megemlíttetnek az időben meghozott védintézkedések, a kijárási korlátozások, a home office terjedése, az iskolai digitális tanrend.

Hogy a korai cselekvés valóban oka volt a járványhelyzet kedvező alakulásának, arra az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília mutatott fel bizonyítékot. Az országos tisztifőorvos elújságolta, hogy mivel az új koronavírus akkortájt ütötte fel a fejét Magyarországon, amikor az influenzajárvány még javában tombolt, utólag koronavírusra is teszteltek ezer olyan, januártól keletkezett mintát, amelyet influenza miatt vettek le a szakemberek, ezek között pedig összesen egyetlenegy olyan volt, amely pozitívnak bizonyult, egy március 12-i.

Müller Cecília a tájékoztatón arról is számot adott, hogy nagy érdeklődés övezi a kérdést, mikor érkezhetett a koronavírus Magyarországra, és

mivel az első detektált adat március 4-ről szól, nagy valószínűséggel a vírus ennél korábban nem volt jelen itthon.

Hírdetés

Ismert, az első fertőzött(ek) egy fiatal iráni pár, egy Semmelweis Egyetemen tanuló diák és a barátnője, akik február 22-én érkeztek Magyarországra, és a fiú egy hosszabb, el nem múló, köhögős, hőemelkedéses betegség után jelentkezett Palkó Judit doktornőnél azzal, hogy nincs jól. Az orvos Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosával konzultálva jutott arra a döntésre, hogy tesztelni kell őket koronavírusra.

Úgy tűnik tehát, hogy napokkal a vírus megérkezése után a szakemberek elkapták Magyarországon a kórokozót, de nem minden országban jártak ilyen szerencsével.

Franciaországban már december végén volt koronavírusos beteg, vagyis egy jónappal azelőtt, hogy az első fertőzést felismerték. Ott két párizsi kórház tesztelte újra tüdőgyulladásos betegei váladékmintáit, így jutottak erre a felismerésre, de szintén csak egy beteg esetében, ő azonban két gyermekét is megfertőzte – feleségét nem.

Olaszországban az első regisztrált eset (február 21.) előtti hetekben véradásban részt vettek mintáit vizsgálták meg újra, a donorok 4,6 százalékát pozitívnak találták a koronavírusteszten.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »