Itt a bizonyíték a földönkívüliekkel kapcsolatban

Észak-Amerikában és Ausztráliában becsapódott rejtélyes meteoritokon azonosították az örökítőanyag, vagyis a DNS alapvető építőelemeit – írja a Reuters-re hivatkozva az Origo.

A felfedezés azt a korábbi elméletet erősíti, amely szerint az élethez szükséges „hozzávalók” a Földön kívülről származnak.

Idáig a DNS-t és az RNS-t alkotó öt alapvető vegyületből hármat mutattak ki meteoritokban.

Most a Hokkaidói Egyetem asztrokémikusának, Yasuhiro Obának sikerült megtalálnia a hiányzó két kémiai anyagot is, kutatócsoportjának sikerét a Nature Communications tudományos folyóiratban ismertették.

A két nukleobázist, a purint és a pirimidint Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában becsapódott meteoritokban fedezték fel. 

Az égitestek 1950 és 2000 között landoltak bolygónkon.

Hírdetés

A kutatás megváltoztathatja azon korai folyamatok megértését, amelyek lehetővé tették az élet megjelenését bolygónkon nem sokkal a Naprendszer kialakulása után.

“A tanulmány bizonyítja, hogy a meteoritokban található nukleobázisok sokfélesége biztosíthatta a DNS és RNS építőkockáit a korai Földön” – idézi a tanulmányt a Futurism tudományos portál.

A rejtély még nincs teljesen megoldva

Habár mind a DNS, mind az RNS elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy élőlényeket hozzanak létre, még mindig nincs elég tudásunk arról, pontosan hogyan jött létre az élet évmilliárdokkal ezelőtt.

“Még sok mindent meg kell tudnunk azokról a kémiai lépésekről, amik az élet – az első önreprodukáló rendszer – kialakulásához vezettek bolygónkon. Ez a kutatás bővíti azoknak a kémiai vegyületeknek a listáját, amik jelen lehettek a korai Föld prebiotikus (élet létrejötte előtti) levesében” – mondta Danny Glavin, a NASA kutatója, a tanulmány társszerzője.

Ahhoz, hogy élő organizmusok jöjjenek létre, az öt nukleobázison túl más anyagokra – aminosavakra, cukrokra, zsírsavakra – is szükség van, ettől függetlenül azonban az új eredmények a tudósok szerint is lenyűgözőnek számítanak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »