Itt a bejelentés: kamikaze drónokat vásárol a kormány

Itt a bejelentés: kamikaze drónokat vásárol a kormány

Bevásárol a magyar kormány a Magyar Honvédség számára a Rheinmetall HERO kamikaze dróncsaládból – derül ki a német hadiipari vállalat közleményéből.

A kamikaze drónok vagy öngyilkos drónok (angolul loitering munition, vagyis csavargó lőszer) egyszer használatos katonai drónok, melyek célja, hogy nagy pontosság mellett, a géptestbe épített robbanószer segítségével különféle célpontokat likvidáljanak.

A HERO dróncsaládnak öt tagja van: a HERO 30, 120, 400EC, 900 és 1250. Ezek a drónok elsősorban tömegük, hatótávolságuk és a rájuk szerelhető robbanófejek méretében térnek el egymástól. A „legkisebb” ilyen drón, a HERO 30 például 10 kilométer hatótávolságú, és egy fél kilós robbanófejjel van felszerelve, így például kiválóan alkalmas ellenséges aknavetős osztagok, gyalogsági lövészrajok likvidálására. A HERO 1250 viszont 125 kilogramm, 50 kilós robbanófejjel szerelhető fel, és 200 kilométeres hatótávolsággal bír, így inkább hasonlít egy cirkálórakétára, mint egy „szokványos” kamikaze drónra.

Hírdetés

A kisebb HERO drónok integrálhatók a Magyar Honvédség által rendszeresített KF41 Lynx gyalogsági harcjárműre is.

Azt nem tudni, a magyar kormány pontosan melyik dróntípusból mennyit vásárolt, csak annyit közölt a német védelmi ipari vállalat, hogy az eszközök leszállítása 2024-ben kezdődik meg, és 2025-ben fejeződik be.

A kamikaze drónok nagyon fontos szerepet játszanak a modern háborúkban, ez jól látható most Ukrajnában is. Oroszország főleg a páncéltörő robbanófejjel felszerelhető Lancet dróncsaláddal pusztítja Ukrajna harcjárműveit, illetve az iráni Sahed drónokat használják a kritikus infrastruktúra ellen, míg Ukrajna az amerikai Switchblade típusú kamikaze drónokat használja a frontvonalon, a brit Storm Shadow drónokat pedig távoli, stratégiai fontosságú célpontok ellen, írja a Portfólió.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »