Ítéletidő tombol a szomszédban is

Ismét hatalmas felhőszakadás okozott fennakadásokat Horvátországban. A turisták által közkedvelt Rab-szigeten egy nap alatt csaknem az egész éves csapadékmennyiség lehullott. A környék összes tűzoltóját riasztották, órákig szivattyúzták a vizet a középületekből. Szerbiában is tombolt az ítéletidő; Belgrádban egy ideig nem tudtak leszállni a gépek a reptéren és Vajdaságban is több helyen jelentős károkat okozott a vihar.

Letépett háztetők és lehullott épületgerendák hevernek az utcákon a vajdasági Nagybecskereken. Az orkán erejű vihar éttermi teraszokat dobált arrébb, felborította a székeket és az asztalokat. Számos utca víz alatt áll a térségre hirtelen zúdult eső miatt.A hírek szerint sérültjei is vannak a mindössze 10 percig tartó ítéletidőnek.

A vihar Újvidékre is heves esőzéssel érkezett. A szél itt is fákat tépázott meg és kukákat borított fel. A környező falvakban is több épületek rongálódtak meg, sok helyen áramszünet volt.

A szerbiai Sabacnál is percek alatt feketébe borult az ég. Az utak mentén több fát is gyökerestől tépett ki a szél.

Belgrádból is számos segélyhívás érkezett, a helyenként több mint 100 km/órás széllökések itt is fákat törtek ketté. Többen a lehulló törmelékdaraboktól sérültek meg könnyebben, egy öt éves kisfiút pedig egy faág talált el.

Hírdetés

A romániai Aradnál is hatalmas vihar tombolt: 90 km/órás széllökésekkel és heves esőzéssel délután érkezett a megyeszékhelyre: kicsavart fákat, letépett esőcsatornáket és lehullott tetőcserepeket hagyott maga után.

Horvátországban a turisták által is kedvelt Rab-szigetre több órán át tartó özönvízszerű esőzés zúdult még szombaton. A szeptemberi hétvégéken még általában túlzsúfolt belváros pillanatok alatt kiürült, mindenki menedéket keresett. A nyári teraszokat is elmosta az eső, az emberek seprűvel seperték ki a bokáig érő vizet a házak bejáratától.

Több mint 20 éve nem volt ekkora vihar és áradás a szigeten, az évi átlagos csapadékmennyiség harmada esett le egy nap alatt.

Nem volt jobb a helyzet Krk szigetén, de a Kvarner-öböl egyik nagyvárosában Crikvenicában sem. Hat óra alatt majdnem 200 mm eső esett. A város kis folyója óriásira duzzadt és kilépett a medréből. Teljesen víz alá került a tengerparti parkoló, a sportcsarnokban és az egyik általános iskolában is bokáig ért a víz. A helyszínre rendelték a környék összes tűzoltóját, akik egész nap szivattyúztak.

Az ítéletidő nemcsak a tengerpartot sújtja. Ország szerte megáradtak a folyók. Zágrábnál két nap alatt négy métert emelkedett a Száva vízszintje, és további viharok veszélye miatt Horvátország nagy részén riasztás van érvényben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »