Ítéletidő pusztít Dél-Európában

Ítéletidő pusztít Dél-Európában

Újra elöntötte a víz Velencét (Fotó: MTI/AP/Luigi Costantini)

Több mint tíz halottja van már a dél-európai ítéletidőnek. Az elmúlt másfél napban Olaszországban alakult ki a legkritikusabb helyzet, a sok eső földcsuszamlásokat és villámárvizeket okozott. A viharos déli szél felduzzasztotta a tengert, így nem csak Velence, hanem más olasz települések is víz alá kerültek – derül ki az M1 Híradójából.

Tehetetlenül hánykódik egy teherhajó Szardínia partjainál. Cagliariból indult Spanyolország felé, de a viharos szél miatt a kapitány úgy döntött, hogy visszafordul. A manőver azonban nem sikerült, a kegyetlen erővel fújó szél a teherhajót a part menti sziklákra sodorta. A tengeri vészhelyzet szerencsére nem követelt emberéletet, az olasz parti őrség helikoptere mind a tizenkét tengerészt kimentette a hajóról.

Olaszországban két áldozata van az ítéletidőnek

Az olasz riviérának is nevezett Liguriát már hetek óta ostromolja a viharos szél, tönkretéve a karácsonyi szezont. A tengervíz elöntötte a part menti éttermeket és kávézókat.

Nem csak szélvihar, hanem az özönvízszerű eső is gondot okoz Olaszországban, a villámárvizek elöntötték az utcákat, autókat sodortak el.

Több helyen megcsúszott az átázott hegyoldal, például a híres nyaralóhelyen, Amalfiban, ahol a tengerparti utat le kellett zárni. Liguriában egy alagutat torlaszolt el a leomló föld.

Hírdetés

Időközben megérkezett a Mikulás Velencébe, de kénytelen gumicsizmát viselni, mert a várost ismét elöntötte a víz. A novemberi árvíz után a decemberi szállásfoglalások 45 százalékát lemondták, új foglalás pedig alig van. A várost körülbelül egymilliárd euró kár érte eddig.

Olaszországban már két áldozata van az ítéletidőnek. Egy utcai árust egy kidőlt fa sújtott agyon, egy autóst villámárvíz sodort el.

Spanyolországban a Fabien vihar tombol

Hatalmas hullámok ostromolják Spanyolország északi partvidékét, Asturias tartományt. Egy héten belül ez már a második vihar az Ibériai-félszigeten. Ahogy kifulladt az Elza névre keresztelt vihar, azonnal megérkezett a Fabien óránként 140 kilométeres széllel, és kilenc-tíz méter magasra korbácsolta fel a partnak csapódó hullámokat. Az egymást követő viharok kilenc áldozatot követeltek az Ibériai-félszigeten.

Portugália középső része jelenleg is víz alatt van, sok vonalon nem járnak a vonatok, ötszáz embernek el kellett hagynia az otthonát.

A horvát tengerparton is vihar dúl

A horvát tengerpartra is heves esők és szélviharok csaptak le. Víz alá került a tengerparti sétány Sibenikben, a szél által felkorbácsolt tengervíz betört az éttermekbe és kávézókba. Egy nappal korábban annyi jég hullott Sibenikre, mintha hó borította volna be az adriai várost.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »