Ítéletet mondtak a magyarok az óraátállításról

Ítéletet mondtak a magyarok az óraátállításról

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából november 14. és 21. között 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a magyarok óraátállítás kérdéseivel kapcsolatos véleményeit.

A megkérdezettek háromnegyede (78 százalék) szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban, és Európában. Mindössze 14 százalék gondolja másként.

Hírdetés

Leginkább a 45 év felettiek, és a városokban, illetve községekben élők gondolják, hogy jobb lenne óraátállítás nélkül (86-81 százalék); az óraátállítás mellett leginkább a 30 évnél fiatalabbak (26 százalék), illetve a Budapesten élők (23 százalék) vannak

A válaszadók kétharmada (62 százalék) szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos. Tízből hárman (28 százalék) vannak — az egyébként “eredeti” — téli időszámítás mellett.

Bár minden korcsoportban többségben vannak azok, akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 30 évnél fiatalabbak körében háromnegyedük (75 százalék) döntene így, a 60 évesnél idősebbek körében kicsivel több, mint a felük (55 százalék, 35 ellenében).

A kutatás eredményei között semmilyen, a pártok támogatottságán alapuló törésvonalat nem mutattak ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »