Iszkander rakétákkal "nácitlanították" a kilövőállásokat – a demilitarizációról egyeztetések félúton járnak az oroszok szerint

Orosz Iszkander rakéták semmisítették meg azokat a kilövőállásokat, ahonnan ukrán "nacionalisták" kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakétákat lőttek ki péntekre virradóra Melitopol városra – jelentette ki Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Konasenkov szerint az ukrán rakétatámadást az orosz légvédelem elhárította, és a kilövőállásokat két Iszkander rakétával az orosz haderő megsemmisítette. Az elmúlt napokban Donyeckre és Makejevkára is lőttek ki Tocska-U harcászati rakétát

A szóvivő által ismertetett péntek esti hadijelentés szerint az orosz haderő nagypontosságú fegyverekkel megsemmisítette ukrán harci gépek egy parkolóját a lvivi repülőjavító üzemben. Emellett ukrán lőszerraktár és katonai felszerelés semmisült meg Mikolajiv és Voznyecsenszk külvárosában. Konasenkov szerint az orosz légierő repülői és drónjai 54 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

A szóvivő azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 184 drónt, 1412 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 142 rakéta-sorozatvetőt, 542 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1211 speciális katonai járművet veszítettek.

A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz erők által ostromlott Mariupolból azt jelentette, hogy a város repülőtere a donyecki "népköztársaság" erőinek ellenőrzése alá került. A hírügynökség szerint itt egy börtön működött, ahol az Azov nacionalista ezred emberei, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a 2014-es fordulat utáni ukrán irányvonal ellenzőit, valamint a donyecki és a luhanszki "népi milícia" tagjait tartották fogva és kínozták meg.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak vizsgálatot a börtön ügyében. A TASZSZ hírügynökség szerint azt is utasításba adta, hogy gyűjtsék össze és rögzítsék a donyecki és luhanszki "népköztársaság" civiljei és harcosai ellen elkövetett bűncselekmények bizonyítékait, valamint azonosítsák az elkövetőket.

Hírdetés

"Maximálisan közeledtek" az álláspontok

Vlagyimir Megyinszkij, az Ukrajnával tárgyaló orosz küldöttség vezetője azt mondta, hogy a felek álláspontja "maximálisan közeledett" abban a kérdésben, hogy Ukrajna semleges ország marad, és nem lép be a NATO-ba. Hozzátette, hogy vannak még tisztázandó részletek az Ukrajnának nyújtandó jogi garanciákkal kapcsolatban.

Megyinszkij szerint az egyeztetésen Moszkva és Kijev "valahol félúton jár" Ukrajna demilitarizálásának ügyében. Elmondta, hogy a felek ugyanakkor eltérően látják a Donyec-medence jövőjének kérdését. Az orosz fél szerint erről maguknak a régió lakóinak kellene dönteniük, és már döntöttek is nyolc évvel ezelőtt, amiért kénytelenek voltak háborút vívni, amely 14 ezer halálos áldozatot követelt; az ukrán fél viszont úgy véli, hogy a terület feletti igazgatásról centralizáltan, Kijevben kell dönteni. Megyinszkij leszögezte, hogy Moszkva nem fog engedni az álláspontjából.

A "nácítlanítás"-ként ismertté orosz követeléssel kapcsolatban az orosz tárgyalók vezetője azt mondta, hogy ez a kérdés nagyon fontos mindazok számára, akik a második világháború végeredményét a modern világrend alapjának tekintik. Megyinszkij furcsának nevezte, hogy az ukrán delegáció tagjai szerint "Ukrajnában nincsenek náci formációk, és ez egyáltalán nem téma a modern Ukrajnában".

A delegációvezető szerint ahhoz, hogy mérlegelni lehessen Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esetleges találkozójának lehetőségét, a küldöttségeknek el kell fogadniuk a megállapodás szövegét. Ezt a külügyminisztereknek parafálniuk kell, a kormányoknak jóvá kell hagyniuk, és "csak ezután van értelme államfői csúcstalálkozóról beszélni".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »