Istentisztelet a békéért a Hazatérés Templomában

Istentisztelet a békéért a Hazatérés Templomában

Szeptember 29-én vasárnap a délelőtti órákban ökumenikus istentiszteletet tartottak a Szentföld békéjéért a Szabadság téri Hazatérés Templomában.

Jelen volt és közreműködött a Palesztina területén működő keresztény egyházak több kiemelt beosztású képviselője, a Budapestre akkreditált nagykövet, valamint a palesztinai és a hazai egyetemek képviselői.

Elhangzott, hogy minden népnek joga van az önvédelemre, de egyetlen népnek sincs joga erre való hivatkozással aránytalan választ adni, és ellehetetleníteni más nép életét, elvenni a szabadsághoz, az önazonosság megéléséhez fűződő jogát.

Szó esett a nagyhatalmak kétarcú politikájáról az évtizedek óta megoldatlan Közel-keleti válsággal kapcsolatban. A megnyilatkozók higgadt, de keserű szavakkal bírálták a palesztin nép súlyos szenvedése iránt tanúsított közömbösséget, és kiemelték a béke mielőbbi megteremtésének szükségességét.

Valamennyi egyházi, illetve világi méltóság köszönetet mondott Hegedűs Lóránt lelkésznek, és az általa vezetett Szabadság téri Református Egyházközségnek a meghívásért, a megnyilatkozás lehetőségéért, valamint ügyük támogatásáért. Arra kérték a jelenlévő híveket, hogy imádsággal, bátor kiállással segítsék a jelenlegi áldatlan állapotok belátható időn belül történő felszámolását.

Hitet tettek amellett, hogy a Szentföld területén élő zsidó, muszlim, és keresztény vallású közösségek tartós, békés együttélése a kétállami megoldás megvalósulása révén lehetséges.

Az istentisztelet befejezése előtt rövid, szívhez szóló orgonazenés improvizáció hangzott el a Palesztina területén ártatlanul elhunyt kisgyermekek emlékéért. Befejező aktusként a szertartáson részt vett egyházi személyiségek áldásukat adták a jelenlévőkre. A vendégek és a hívők ezt követően szeretetvendégségen vettek részt az épület altemplomában, ahol kötetlen beszélgetés formájában cserélték ki gondolataikat, szándékaikat, jövőt érintő elképzeléseiket.

A közelmúlt és a jelen történéseinek ismeretében nagyon nehéz optimistán tekinteni a jövőbe, de napnál világosabb, hogy visszatérő erőszakhullámok helyett csak a megbékélés hozhat érdemi, tartós megoldást a Szentföldön.

Hírdetés

(Kuruc.info)

Olvasónk képgalériája:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »