Isten veled, Torgyán József!

Isten veled, Torgyán József!

Életének 85. évében elhunyt Torgyán József a legendás kisgazda politikus, a rendszerváltás utáni évek egyik korszakalkotó alakja. Isten veled Torgyán József!

Torgyán József – akár szerették, akár nem – a rendszerváltás utáni évek egyik kiemelkedő politikusa volt. Kiváló szónok volt. Ki ne emlékezne például a „Féregírtó beszédre”? Hát mi, pár sör után még a mai napig is kívülről fújjuk a rendszerváltás utáni évtized egyik legszórakoztatóbb szövegét. Hogy jó politikus volt-e? Attól függ, honnan nézzük. Sokan azt mondják, hogy rajta ment el a 2002-es választás. Ha nem lettek volna a Kisgazdapárt ügyei, a jobboldal sokkal jobb esélyekkel fordult volna rá a 2002-es választásokra. De ki tudja ezt ma már megmondani? 

Hírdetés

Egy azonban biztos. Torgyán sosem paktált le a kommunistákkal. Pedig alkalma lett volna rá bőven. Mivel ’56-ban ellenálló volt, ezért később kizárták az ügyvédi kamarából. Többször megkörnyékezték a kommunisták, hogy lépjen be a pártba, de Torgyán ezt visszautasította. Nem véletlen, hogy Torgyán mindvégig a kommunisták ádáz ellensége maradt. Torgyán akkor sem állt melléjük, amikor összeomlott pártja. Sosem kritizálta a jobboldalt, aminek később már nem volt része. Sosem írt kurvajó könyveket a modern magyar jobboldalról.

Különösen fontos ezt kihangsúlyozni, látva például Dávid Ibolya pályaívét, aki rendszerváltóként alkut kötött a kommunistákkal. Majd 2010-ben koalícióban indult a rendszerváltást eláruló SZDSZ-szel és Bokros Lajost tette pártlistája élére. Vagy említhetnénk a Mellár Tamás-Chikán Attila páros sértett ténykedését is. Torgyán sosem lett áruló. Benne volt annyi gerinc, hogy a bukás után sem tagadta meg a jobboldali családot. Ezért is emlékezünk rá, mint az egyik legnagyobb antikommunistára, a legnagyobb „féregirtóra”, és a legnagyobb dumásra.

Isten veled Torgyán József!

<!– –>


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »