Isten veled, Hunyadi főtörzs!

Isten veled, Hunyadi főtörzs!

Hatvannyolc éves korában elhunyt Usztics Mátyás színművész. Az 1990-ben bemutatott Angyalbőrben című tévésorozat Karádi János őrmestereként lett országosan ismert, majd népszerűségét az 1993 és 2001 között futott Kisváros még jobban növelte, ebben már Hunyadi János főtörzsőrmesterként ismerhették meg.

Usztics Mátyás a Nemzeti Színházban kezdte a pályafutását, később tagja volt a Szolnoki Szigligeti Színháznak, és a Berek Katalin által létrehozott 25. Színháznak. Usztics Mátyás alapítótagja volt az első hazai zenés társulatnak, a Rock Színháznak is. A Néró császár életéről szóló Sztárcsinálók című, első magyar rockoperában Seneca szerepét, a Stefan Heym történelmi regényét feldolgozó A krónikás című zenés műben az őrmestert alakította. Oscar Wilde A boldog herceg című írása alapján írták meg kollégájával, Makrai Pál színész-zeneszerzővel közösen a Rózsák, szerelmek című zenés darabot, amelyet 1995-ben mutattak be a békéscsabai színházban.

Hírdetés

Usztics Mátyás igazi álmodozó volt, aki hitte, képes változtatni a világ dolgain. Missziójának tartotta, hogy a határon túli magyaroknak, leginkább a moldvai csángó magyaroknak megmutassa, mi is valójában a színház. 2002-ben hozta létre utazó társulatát, a Nemzeti Kamara Színházat. 2012-ben rendezője, írója, producere és főszereplője lett volna a Végzős kezdők című tévésorozatnak, amely fiatal, pályakezdő rendőrökről, karrierről, tévedésekről, hibákról és eredményekről szólt volna. Usztics egy Bossányi ezredes nevű katonát alakított volna a sorozatban. Bár a pilot epizódokat leforgatták, de ezek nem kerültek adásba, és végül a sorozat sem készült el.

A kétezres évek elejétől a közéletben is szerepet vállalt, felszólalt a Gyurcsány-kormány ellen, 2007-ben pedig a Magyar Gárda egyik alapítója volt. A Hír TV közéleti vitaműsorában, a Szabadfogásban is többször szerepelt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »