„Isten az ő népével jár”– Bejelentették a 2024-es menekültek világnapjának témáját

„Isten az ő népével jár”– Bejelentették a 2024-es menekültek világnapjának témáját

A Vatikán közzétette a migránsok és menekültek világnapjának idei témáját. A világnap 1914 óta lehetőséget kínál a katolikusoknak, hogy emlékezzenek a konfliktusok, az üldöztetések és a gazdasági nehézségek miatt otthonukat elhagyni kényszerülőkre, és imádkozzanak értük.

Az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériuma meghirdette a migránsok és menekültek 110. világnapjának témáját. A 2024. szeptember 29-én, vasárnap ünnepelt emléknap témája: „Isten az ő népével jár”.

Ferenc pápa a szeptemberi világnapot megelőzően üzenetet ad ki. A dikasztérium sajtóközleményben hangsúlyozza, hogy ez az üzenet „az Egyház vándorló dimenziójával foglalkozik”, „különös tekintettel a migráns testvéreinkre”, akik „az úton levő Egyház jelenlegi képét testesítik meg”. „Ez egy olyan út, amelyet a szinódusi úthoz hasonlóan kell kezelni, minden fenyegetést és akadályt leküzdve, hogy együtt érjük el igaz hazánkat. Ezen az úton, bárhol is találják magukat az emberek, elengedhetetlen, hogy felismerjék Isten jelenlétét, aki népével jár, és biztosítja őket, hogy minden lépésnél vezeti és oltalmazza őket. De ugyanilyen fontos felismerni az Úr, Emmanuel, a velünk lévő Isten jelenlétét minden migránsban, aki kopogtat szívünk ajtaján, és lehetőséget kínál a találkozásra” – olvasható a sajtóközleményben.

Hírdetés

A migránsok és menekültek világnapját minden évben szeptember utolsó vasárnapján tartja az Egyház. Először 1914-ben tartották meg, és ez a nap alkalom arra, hogy világszerte bátorítsák a katolikusokat, hogy emlékezzenek és imádkozzanak azokért, akik a konfliktusok, az üldöztetés és a gazdasági nehézségek miatt elhagyni kényszerültek szülőföldjüket. Az esemény alkalmából a vatikáni átfogó emberi fejlődés szolgálatában álló dikasztérium kommunikációs kampányt indít, amelynek célja, hogy videókon, tájékoztató anyagokon és teológiai elmélkedéseken keresztül segítse elő az idei téma mélyebb megértését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »