Ismét sorban kell állni a román-magyar határon

Szerda óta felfüggesztették a május 10-én bevezetett célzott határellenőrzést a román–magyar határ magyar oldalán, s helyette visszaállították az április 7-én uniós előírással bevezetett szisztematikus ellenőrzést. Máris vannak olyan határátkelők, ahol akár egy órát is kell várni, amíg az utazók átesnek az ellenőrzésen.

Emberek ezreinek életét keserítette meg az intézkedés, azokét, akik a határ egyik oldalán laknak, s a másikon dolgoznak. Számukra megkönnyebbülést jelentett a szisztematikus ellenőrzés hat hónapos felfüggesztése, hiszen annak bevezetése után megesett, hogy órákat kellett várakozniuk a határon s emiatt nem értek el időben a határ egyik oldalán lévő munkahelyükre, vagy a határ másik oldalán levő óvodába a gyermekeikért.

Hírdetés

Vincze Csaba, a Transfrontalieri – Határátkelők csoport adminisztrátora elmondta: nem értik, hogy a tervezett hat hónap helyett – ez novemberben járt volna le, miért állították vissza a szisztematikus ellenőrzést már október elején. Beszélgetésünkkor épp a határon várakozott – mint mondta – akkor öt sávon kelhettek át a gépkocsik, a kisbuszokat „úgy-ahogy” külön sávra terelték.

Tókos-Fejes Béla, aki a tavasszal a szigorítás felfüggesztését kezdeményező civil mozgalom vezetője, elmondta, külön fájó, hogy senki nem figyelmezette őket arra, hogy ismét szigorított ellenőrzésre kell számítaniuk. Attól tartanak – s eddigi tapasztalataik alapján joggal – hogy az intézkedés ismét megnehezíti az ingázók mindennapi életét, s nemcsak az övékét, hanem azokét is, akik vállalkozásokat működtetnek a határ egyik vagy másik oldalán. Jelenleg még nem kritikus a helyzet, mivel a határrendészek végzik a munkájukat, átlagban 15-20 perc alatt át lehet jutni a határon, mondta pénteken Tókos-Fejes Béla.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »