Ismét pellengérre állítanak egy német aggastyánt

Bíróság elé állítanak egy 92 éves német férfit náci gyilkosságok vádjával októberben. 5230 fogvatartott meggyilkolásával vádolják azt a volt SS-őrt, aki a Stutthof-i koncentrációs táborban szolgált 1944-45 között Gdansk közelében.

A Die Welt beszámolója szerint a vádlott elismerte, hogy a táborban szolgált, és azt is, hogy tudta ott embereket gázosítanak el és holttesteket égetnek a krematóriumokban. Állítása szerint nem érez bűntudatot. A Die Welt újság így idézte: „Mi haszna lett volna ha távoznék? Találtak volna valaki mást a helyemre.” A Stutthof-i múzeum oldala szerint körülbelül 65 000 ember, köztük sok zsidó halt meg a koncentrációs táborban. Az ügyészség állítása szerint sokukat tarkón lőttek vagy a halálos Ciklon B nevű gázzal végeztek velük. Mivel a gyilkosságok idején a vádlott csak 17-18 éves volt, így a fiatalkorúak bírósága fog döntést hozni októberben. Amennyiben bűnösnek találják, idős kora ellenére is börtönbe zárhatják.

Hírdetés

Annak ellenére, hogy az idős kornak köszönhetően a gyanúsítottak száma csökken, továbbra is megpróbálják a gyanúsítottakat az igazságszolgáltatások elé állítani. 2011-ben hasonló eset kapcsán ítéltek el egy férfit, ami az első olyan eset volt, ahol nem bizonyítottak rá semmit a vádlottra, de az elítéléséhez elég alapot adott már önmagában az is, hogy egykoron a táborban szolgált.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »