Ismét nagyot csiripelt Trump

Ismét nagyot csiripelt Trump

Újabb ellentmondásos nyilatkozatot tett szombaton Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, ezúttal a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében okozva bizonytalanságot.

– tweetelte szombaton Donald Trump. Ezt azonban a szaúdi király hírügynöksége csak részben támasztotta alá, a konkrét termelésnövelést lényegében cáfolta. Mint írták, az olajpiac stabilitásának fenntartásáról és a globális gazdaság növekedéséről folytatott telefonos megbeszélést szombaton Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király.

Hírdetés

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) adatai szerint Szaúd-Arábia olajtermelése napi tízmillió hordó körül alakul. Egy olajipari forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a világ legnagyobb olajtermelőjének számító szaúdi királyság júliusban 11 millió hordóra tervezi növelni napi kitermelését, miután az OPEC megállapodott Oroszországgal és más olajtermelő országokkal együttes napi kitermelésük emeléséről mintegy egymillió hordóval. A becslések szerint Szaúd-Arábia önmagában összességében legfeljebb valamivel több, mint 12 millió hordós kitermelésre lenne képes, tehát erősen kétséges, hogy valóban azt vállalta volna, hogy kihasználja maximális kapacitásait.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »