Ismét lesz húsvéti határkerülés Kézdiszéken

Ismét lesz húsvéti határkerülés Kézdiszéken

Két év kényszerszünet után vasárnap ismét lesz húsvéti határkerülés Kézdiszék több községében. Napjainkban – beleértve Székelyföld katolikus falvait is – egyre kevesebb magyarlakta településen  kérik a Mennyei Atyát húsvétvasárnap reggelén arra, hogy őrizze meg a falu határát, óvja meg lakóit minden bajtól és természeti csapástól. Idén Felső-Háromszéken Bereckben, Gelencén, Kézdialmáson és Lemhényben kerülik meg a határt. Esztelneken a két főszervező, Bartók (Bajusz) Ignác és Köntzey József (1926–2007) halálával megszakadt a hagyomány, addig a kurtapatakiakkal közösen tartották a határkerülést. Idén sem lesz határkerülés – tudtuk meg Salamon Balázs esztelneki polgármestertől.

Kézdialmás és Kézdicsomortán zarándokai Lemhénnyel közösen éltették a húsvéti határkerülés szokását, hiszen régen egy egyházközséget alkottak, és Szent Mihály-hegyi templomuk is közös volt. Ezt a szép húsvéti hagyományt a mai napig megtartották, a rendszerváltás óta immár harmincegyedik alkalommal kérik együtt az áldást a határra, közösen ünneplik a feltámadást, hódolnak a határban felállított kereszteknél templomi zászlóikkal, imádkoznak.

Hírdetés

A határkerülők nagy méretű székely és magyar zászlót is magukkal visznek. 9.30-kor indulnak a kézdialmási templom elől, és mennek Felsőlemhénybe, ahová a szentmise végére érkeznek, majd onnan Alsólemhényt érintve érkeznek vissza a 11.30-as szentmise végére Kézdialmás főterére. Ha lesz benevező, akkor a lófuttatást is megtartják – tudtuk meg Reketes István polgármestertől.

A gelencei hagyományőrzők 2015-ben élesztették újra a határkerülési szertartást, azóta csak egy év kihagyás volt, e húsvét vasárnapján immár hetedik alkalommal kerülik meg a határt. A határkerülők minden esztendőben más és más határkeresztnél gyűlnek össze, tavaly a haralyiakkal ünnepeltek együtt a faluvégi keresztnél. Idén a gelenceiek 9 órakor a felszegi templomtól indulnak és az imecsfalvi határkereszthez mennek, ahol az imecsfalviak nem lesznek jelen, mert a helyszín nagyon távol esik tőlük. A határkerülőkkel együtt lesz Bereczi István plébános, a Zernyealja tánccsoport és a férfidalárda – tájékoztatott az eseményről Ilyés Botond polgármester.

Bereckben Jézus feltámadása napjának reggelén 8 órakor indulnak a templomtérről a lovasok a Farkasvári-keresztfához, onnan pedig felfelé haladnak, a Pénzes-keresztfát is érintve, majd a falu felső határáig mennek, onnan térnek lefelé az újonnan állított Németh-keresztfához, melyet ezúttal szentelnek meg. A gyalogosok negyed tízkor indulnak szembe a lovasokkal és a Németh-keresztfánál találkoznak. Onnan együtt mennek vissza 10 órára a templomtérre, ahol Csomós László plébános fogadja őket – tudtuk meg Márkos Imolától, a művelődési központ igazgatójától.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »