Ismét lángokban áll a nantes-i katedrális

Ismét lángokban áll a nantes-i katedrális

nantes

Öt év után ismét lángokban áll a nyugat-franciaországi Nantes városának XV. században épült katedrálisa – írta a francia AFP hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva. A tüzet egyelőre nem sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, hírügynökségi források szerint több mint hatvanan próbálják megakadályozni a lángok továbbterjedését. A Szent Péter és Szent Pál-székesegyháznál folyó műveletekről először a francia tűzoltóság osztott meg egy videót a Twitter-mikroblogon.

A nemrég Magyarországon járt François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok (LR) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Twitteren fejezte ki aggodalmát a katedrális miatt. Az Európai Néppárt (EPP) politikusa azt írta: szívszorító képek érkeznek Nantes-ból.

– A történelem megismétlődik. Remélhetőleg a tűzoltóknak sikerül megőrizni ezt a kincset, hiszen a kezükben van Franciaország lelkének egy kis darabja. Ez az új tűzeset emlékeztet arra, hogy örökségünk mindenhol meggyengült és fenyegetve van.

Hírdetés

A székesegyház nem először kapott lángra. A Twitteren több felhasználó is emlékeztetett, hogy 2015-ben is – ismeretlen okokból – kigyulladt az épület.

Intervention des pompiers à la cathédrale de Nantes, le 18 juillet.

STEPHANE MAHE / REUTERS

A füstölgő katedrálisról Marine Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés nevű pártjának egyik képviselője, Jean Messiha is tett közzé videót a mikroblogon. A politikus megköszönte a tűzoltók áldozatkész munkáját, majd – némi iróniával – azt írta: ahogy a párizsi Notre-Dame székesegyház esetében, itt is teljes tilalom alatt áll a tűz eredetének megkérdőjelezése. „Még mindig baleset” – zárta sorait Messiha.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »