Ismét kínai repülőgépek és hajók hatoltak be Tajvan területére

Ismét kínai repülőgépek és hajók hatoltak be Tajvan területére

Kína 38 repülőgéppel és 12 hajóval közelítette meg Tajvant az elmúlt 24 órában – közölte szombaton a tajvani védelmi minisztérium.

Az X-re fölkerült közlemény szerint

32 repülőgép át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között és behatolt Tajvan légvédelmi azonosítási övezetének északi, középső, délnyugati és keleti részébe.

A tajvani hadsereg válaszul repülőgépeket, hajókat és földi légvédelmi rakétarendszereket használt a célpontok követésére.

Hírdetés

A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált, amelyet egyik fél hadserege sem léphetett át, de a kínai légierő ma már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket. Kína nem ismeri el a demarkációs vonal létezését, a szigetet saját területének tekinti.

Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai légi jármű lépte át a demarkációs vonalat, ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.

(Címlapkép: A tajvani légierő Mirage 2000 típusú harci gépei repülnek formációban egy invázióellenes gyakorlatozáson az északnyugat-tajvani Hszincsuban (Hsinchu) 2023. szeptember 21-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »