Ismét Izrael kegyeiért vétózott a szolgalelkű, filoszemita kormányunk

Ismét Izrael kegyeiért vétózott a szolgalelkű, filoszemita kormányunk

Magyarország vétója miatt nem az Európai Unió tagállamai, hanem csak az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell helyteleníti azt, hogy a héten az izraeli törvényhozás határozatban utasította el a független Palesztin Állam létrehozását. Ez már nem az első alkalom, hogy a magyar kormány vétózik egy Izraelt érintő állásfoglalást – írja az Index.

Közleményt adott ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, amelyben helyteleníti, hogy az izraeli törvényhozás, a Knesszet a héten egy olyan határozatot fogadott el, amelyben állást foglalt a független Palesztin Állam létrehozása ellen.

Borrell szerint ez szembemegy azzal a nemzetközi konszenzussal, hogy a Közel-Keleten kétállami megoldással igyekeznek békét teremteni. Borrell szerint a palesztinoknak és az izraelieknek egyenlő joguk van biztonságban, méltóságban és békében élni.

Az EU főképviselője hozzátette, az EU nem ismeri el az 1967-es határok változásait – azaz az izraeli expanziót –, ha csak a két felek abban meg nem állapodnak, emellett pedig kijelentette, hogy az EU továbbra is aktívan fog dolgozni a nemzetközi és regionális partnereivel, hogy a béke elérését szolgáló politikai folyamatot újraélesszék, amihez szerinte a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú.

Hírdetés

A palesztin nép számára nincs remény, nincs horizont, ami csak tovább mélyíti a konfliktust – zárul a közlemény.

A nyilatkozatot gyengíti, hogy azt Borrell adta ki, nem a 27 tagállam egyhangúlag, ennek pedig egyes-egyedül Magyarország és a filoszemita Orbán-rezsim az oka. Ezek szerint ők nem értenek egyet azzal, hogy a palesztinoknak is joguk van államisághoz, ellenben támogatják a zsidók által elkövetett népirtásokat.

A Euronews emlékeztet arra is, hogy ez nem az első alkalom, hogy a tavaly október 7-én kirobbant háború óta a magyar kormány egyedüliként ellenez egy közleményt vagy határozatot – például ugyanúgy egyedüliként blokkolta a közös EU-nyilatkozatot, amelyben arra szólították volna fel Izraelt, hogy ne támadja meg a Gázai övezet déli részén lévő, több százezer menekültnek menedéket nyújtó Rafaht.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »