Ismét erőt demonstrált az utcán a lengyel szélsőjobb, erősebbek, mint valaha

Ismét erőt demonstrált az utcán a lengyel szélsőjobb, erősebbek, mint valaha

Idén novemberben tizedik alkalommal rendezték meg a lengyel fővárosban a Függetlenség menetét.

November 11.-e az 1918-ban visszanyert lengyel függetlenség és államiság nemzeti ünnepe, amelyen az utóbbi időben egyre látványosabban tör előre a nacionalista jobboldal.

A menetet rendszerint keményvonalas nacionalista csoportok szervezik, ám ez Lengyelországban tömegeket, családokat vonz, akik ünnepelni akarnak velük, de rendszerint a nemzetközi pénzből megfinanszírozott és beutaztatott ellentüntetőket is mozgósítja. Tavaly, a száz éves évfordulón 200 ezer ember vett részt a meneten, köztük a PiS kormány prominensei és Andrzej Duda államfő, idén viszont már külön ünnepséget tartott az októberben újra hatalomra juttatott kormánypárt.

És nem véletlenül. A tavalyi, centenáriumi ünnepségen feltűnő nacionalista, nemzetiszocialista csoportok, szimbólumok és jelszavak, az, hogy mindettől nem határolódott el a lengyel kormányzat, a zsidó-liberális világsajtó érdeklődésének középpontjába került, miközben az Európai Bizottság már elindította a 7. cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen.

Idén a szervezők szerint 150 ezren vettek részt. Az ünnepséget ezúttal is szélsőjobb dominálta. A rendezvény szimbóluma egy rózsafüzért tartó magasba emelt ököl volt, amely a római-katolikus ellenállás szimbóluma a keresztény Lengyelországot és Európát fenyegető nemzetközi veszéllyel szemben. A megszólalók a buzilobbit, a multikulturalizmust, az illegális migrációt, az iszlámot és magát az Európai Uniót is e veszélyek közé sorolták. A Deutche Wellenek nyilatkozó Robert Bakiewicz, a felvonulás egyik szervezője arról beszélt, hogy a lengyeleknek vissza kell térniük keresztény gyökereikhez, mert különben meg fognak halni, mint a nyugat-európai nemzetek.

Hírdetés

A különböző nacionalista szervezetek továbbá a cionizmusra is felhívták a figyelmet, a belső veszélyforrások között a liberális sajtó, a kommunisták és a kulturális marxisták lettek megemlítve.

Az al-Dzsazírának nyilatkozó Rafal Pankowski szociológus és politológus, a lengyel- és fehérellenes „Soha Többé” antirasszista szervezet vezetője azt emelte ki, hogy a „Függetlenség Menete mára megszűnt a lengyel nacionalizmus ünnepének lenni, ehelyett a világ szélsőjobb csoportosulásainak gyülekező helyévé vált”.

A baloldali Deutche Welle emlékeztet, a tavalyi kormányzati részvételt úgy értelmezték széles körben, hogy Kaczynskiék megpróbálják kifogni a szelet a szélsőjobb vitorlájából, megakadályozni, hogy saját pártot alapítsanak. Ez a taktika azonban csődöt mondott, az októberi választáson 6,8 százalékkal parlamentbe jutott a szélsőjobboldali Konföderáció.

Ez az új párt ellenzékből gátlások nélkül mondja ki mindazt, amit Kaczynskiék mindig csak sejtetni tudtak – a nyugatellenességet és az EU-ellenességet. Ez most a migrációellenes és antiszemita, a német AfD-vel ápol jó viszonyt a lengyel szélsőjobb pártja.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »