Ismét emelik a minimálnyugdíjak összegét

Ismét emelik a minimálnyugdíjak összegét

Mindazoknak, akik minimálnyugdíjban részesülnek, idén októbertől immár második alkalommal emelik a járulék összegét. A Szociális Biztosító ugyanis ismét módosítja a minimálnyugdíjakat, melyek alapösszege 30 ledolgozott év után az eddigi havi 365,70 euró helyett 389,90 euró lesz.

A minimálnyugdíj összegét automatikusan emelik a jogosultak számára, nem kell kérvényezni, az emelésről határozatot küldenek, s a megemelt összeget az eddigi gyakorlat alapján vagy bankszámlára, illetve postai úton készpénzben folyósítják a rendes októberi időpontban.

A változás az anyagi szükséghelyzetben lévőknek folyósított járadékok emelésével függ össze, ugyanis a minimálnyugdíj összegét úgy határozták meg, hogy az arra jogosult személy ne szoruljon segélyre. Mivel emelkedik a minimálnyugdíj összege, bővül azoknak a köre is, aki minimálnyugdíjra jogosultak.

Hírdetés

Amennyiben október elsejétől valakinek a jelenlegi nyugdíja alacsonyabb összegű, mint a minimálnyugdíj újonnan megállapított összege, minimálnyugdíj-jogosulttá válik és a nyugdíját a megemelt minimálnyugdíjnak megfelelő összegben állapítják meg számára. Így előnyösebb, azaz nagyobb összegű nyugdíjban részesülhet.

Ha valakinek 31–39 évig terjedő nyugdíjbiztosítása volt, októbertől minden további 30 év felett ledolgozott év után magasabb összegű nyugdíjra válik jogosulttá. Minden egyes évvel a létminimumból számított 2,5 százalékponttal emelkedik a járulék összege, 40–49 évig terjedő nyugdíjbiztosítás esetén minden egyes év után 3 százalékponttal, 50–59 évig terjedő nyugdíjbiztosításnál 5 százalékponttal, 60 év felett pedig 7,5 százalékponttal.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »