Ismét elővennék Magyarország ellen az EU legerősebb fegyverét

Az egyetlen igazi szankciót, az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazását javasolja Magyarország ellen az a javaslat, amelyet az Európai Parlament (EP) négy baloldali frakciója nyújtott be – írja a Bruxinfo. Az Európai Néppárt saját határozattervezete erre csak homályosan utal, arra az esetre, ha a magyar kormány nem tenné meg a megfelelő lépéseket a problémák orvoslására.

Az EP plenáris ülése május 17-én, szerdán szavaz a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalásról, amire két határozattervezetet nyújtottak be: az egyiket szocialisták és demokraták (S&D), a liberálisok (ALDE), a zöldek és az Egyesült Baloldal közösen jegyzik, a másikat a Fidesz-KDNP-t is a soraiban tudó Európai Néppárt nyújtotta be. A négypárti állásfoglalás kimondaná, hogy

„Magyarországon jelenleg rendszerszerű fenyegetésnek vannak kitéve az EU-alapszerződésben lefektetett alapelvek, ami feljogosítja az intézményeket a hetes cikkely alkalmazására”.

Hírdetés

Erre elvileg az uniós szerződés értelmében akkor van lehetőség, ha egy tagállamban súlyosan és folytatólagosan sérülnek a szerződés 2. cikkében felsorolt demokratikus alapelvek (az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok), vagy ennek fennáll a kockázata. A 7. cikk végső esetben azt is lehetővé teszi, hogy egy tagállamtól megvonják az őt az Európai Tanúcsban megillető szavazati jogot.

A négypárti javaslat arra utasítaná az EP állampolgári jogi bizottságát (LIBE), hogy „kezdeményezze a megfelelő eljárást”, és annak végén az EP szavazhasson a 7. cikk alkalmazásáról. Tehát még nem a 7. cikk szerinti eljárás közvetlen elindításáról hozna határozatot az EP, hanem az eljárás előkészítéséről, a folyamat megkezdéséről.

A baloldali szövegtervezet felsorolja ezeket a problémákat, amelyeket Magyarországnak kezelnie kellene: különösképp a menekültek emberi jogai, a dolgozó terhes nők jogai, az oktatási szabadság, a romák oktatási ágazatban tapasztalt szegregációja. A négypárti tervezet felszólítja az Európai Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását, különösképp a menedékkérőkkel, a közérdekű tájékoztatással, az oktatással, a társadalmi befogadással, és a gazdasági fejlesztésekkel összefüggésben.

Az Európai Néppárt saját tervezetében nincs szó közvetlenül a 7. cikkről, ez a szövegjavaslat csak arra utasítaná a LIBE szakbizottságot, hogy „folytassa a vitát (Magyarországról), és tegye meg a szükséges lépést, amennyiben a magyar kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket a Bizottság által megszabott határidőn belül a helyzet orvoslására, és megállapításra került a szerződés 2. cikkében rögzített értékek komoly megsértésének az egyértelmű kockázata”. Virágnyelven persze ez is jelentheti a 7. cikk alkalmazását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »