Ismét előkerült a titokzatos dunai szellemhajó

Ismét előkerült a titokzatos dunai szellemhajó

Ismét előbukkant a dunai szellemhajó: az alacsony vízállás miatt évek után ismét látható a titokzatos világháborús hajóroncs Vámosszabadinál. Pontos származásáról napjainkban is vitatkoznak a történészek.

A titokzatos hajó a rekord közeli alacsony vízállás miatt válhatott ismét láthatóvá Vámosszabadinál.

Az biztosra vehető, hogy a hajó a II. világháborús harcokban süllyedt el, ugyanakkor az eredete napjainkban is vita tárgyát képezi.

1944 végétől komoly harctevékenység folyt a területen, a német csapatok és a Magyar királyi honvédség visszavonulás közben próbálták lassítani a flottában is többszörös túlerőben lévő szovjet vörös hadsereget.

A második világháborúban elsüllyedt hajó roncsa a Duna árterében a folyó alacsony vízállásakor Vámosszabadi határában 2022. augusztus 17-én.  Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Kutatások szerint a hajó egy elsüllyedt orosz páncélozott ágyúnaszád maradványa lehet. Írásos források szerint a Szovjet Dunai Flotilla hajói közül a „BK-244”-es naszádról lehet szó, amely 1945. április 3-án Komárom és Pozsony között, nagyjából Kisbajcs magasságában aknára futott és elsüllyedt. Erre utal a roncs közelében, a szlovákiai oldalon, Medve település területén, a parton álló szovjet emléktábla, rajta nyolc szovjet katona, négy matróz és négy tiszt nevével.

Ennek a feltételezésnek ellentmond, hogy a táblán a nevek mellett többféle halálozási dátum látható.

Hírdetés

További kérdéseket vet fel, hogy szintén írásos források szerint a naszádot állítólag később a szovjetek javítás céljával kiemelték, ugyanakkor arról már nem maradt hivatalos feljegyzés, hogy később használhatatlansága miatt visszaengedhették-e a vízbe, márpedig ez a gyakorlat tömegesen fordult elő a II. világháború folyamán.

Történészek egy másik csoportjának a feltételezése szerint nem orosz hadihajóról, hanem egy szovjetek által zsákmányolt, német aknamentesítő hajóról van szó, amely már a háború után, cseppet sem veszélytelen tevékenysége közben süllyedt el, 1945-ben. Mindezt egy korabeli szóbeli forrás is megerősíti, egy szemtanú állítólag látta elsüllyedni a “Voltan” névre keresztelt hajót.

A harcok befejezése után egészen 1948-ig végeztek aknamentesítő munkát a Dunán.

A háború alatt az angol és az amerikai légierő mintegy 2500 érintésre robbanó aknát dobtak a folyóba, hogy megnehezítsék a német és magyar csapatok vízen történő mozgását. A háború vége felé pedig a szovjet előrenyomulás lassítása érdekében maguk a németek is elaknásították a Dunát.

Fotók: MTI/Krizsán Csaba

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »