Ismét bebizonyosodott, hogy Szomália a legveszélyesebb afrikai ország az újságírók számára

Robbantásos, öngyilkos merénylet áldozata lett szombaton Szomáliában egy neves újságíró, aki az al-Shabaab dzsihadista csoport bírálatáról volt ismert – közölték tisztviselők és kollégái.

A férfi akkor halt meg, amikor a fővárosban, Mogadishuban egy étteremből távozott.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő al-Shabaab mozgalom közleményben vállalta a felelősséget a támadás elkövetéséért, amelyben meghalt a mogadishui rádió igazgatója, Mohamud Guled, és megsebesült két másik személy, a szomáliai nemzeti televízió igazgatója és egy sofőr.

"Isten áldja testvéremet, Abdiaziz Mohamud Guledet, bátor ember volt, akit a nemzet elvesztett" – mondta Abdirahman Yusuf Omar szomáliai tájékoztatási miniszterhelyettes egy nyilatkozatban.

Ismael Mukhtar Omar szomáliai kormánytisztviselő, aki szintén a megölt újságíró kollégája volt, elmondta, a rendőrség megerősítette, hogy a robbanást öngyilkos merénylő okozta.

Hírdetés

Az újságíró kijött az étteremből, és a vacsora után egy kollégájával az autójához ment, majd az öngyilkos merénylő futott a jármű felé, és felrobbantotta magát – mondta egy másik kolléga, Ali Mohamed.

Bár 2011-ben kiűzték Mogadishuból a Shabaab fegyvereseit, azok rendszeresen hajtanak végre a fővárosban támadásokat.

Mohamud Guled ismert volt a szomáliai biztonsági erők által elfogott gyanúsítottakkal készített interjúiról. Műsorai nagy közönséget vonzottak az országon belül és kívül.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezet szerint Szomália továbbra is a legveszélyesebb ország Afrikában az újságírók számára, 2010 óta több mint 50 haláleset történt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »