Ismét átverték a devizahiteleseket, nem tárgyal velük a kormány

Ismét átverték a devizahiteleseket, nem tárgyal velük a kormány

Két hónapos hitegetés után kiderült, továbbra sem számíthatnak segítségre a devizahitelesek a kormánytól. Többszöri ígéret ellenére még arra sem hajlandó a kabinet, hogy legalább tárgyaljon a bajban lévő devizaadósokat képviselő szervezetekkel a lehetséges kormányzati segítségről. Mindössze annyira számíthatnak, hogy írásban beadott kérdéseikre február végéig írásbeli választ kapnak. A kormány által közvetítésre felkért, nagyon jól ismert közéleti szereplő a devizahiteles-szervezeteknek címzett levelében azt írta: a kormány számára rendkívül kellemetlen a kérdés, és nem „kívánnak szembesülni azzal a felelőtlenséggel, amelyet az ügyben tanúsítanak”. Hogy miért nem akarnak tárgyalni a devizahitel-károsultakkal, arról nem nyilatkozott a kormány képviselője.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke lapunknak elmondta, tényleges tárgyalásra soha nem került sor, csak olyan üzeneteket kaptak, hogy a kormány mennyi lépést tett a probléma megoldása érdekében. Pedig intézkedései csak arra voltak jók, hogy elodázzák az összeomlást, például az árfolyamgáttal, amely időben kitolta a fizetési kötelezettséget. Meglátása szerint a kormány a mostanában tett ígérgetéseivel is csupán az időt akarta húzni.

Hírdetés

A mostani történések előzménye, hogy december elején egy a közéletben is ismert közvetítő hozta Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető üzenetét a devizahiteles-szervezeteknek, miszerint a kormány képviselője miniszteri szinten szeretne velük tárgyalni. A javaslat szerint december közepén került volna sor a megbeszélésre. A tárgyalásokon a devizahitelesek egyrészt a végrehajtások leállítását, másrészt a tartozások újraszámolását szerették volna elérni. Később ezt az időpontot a kormány január közepére módosította, de végül akkor sem lett belőle semmi. Mostanra végleg bebizonyosodott, a kormánynak eszében sem volt meghallgatni az érveiket, egyszerűen időt akartak nyerni, hogy addig se hallassák szavukat a bajban lévők.

Jól jellemzi a kormány hozzáállását, hogy decemberben, a közvetítőn keresztül eljuttatott üzenetben az állt, hagyják békén a jelenlegi vezetést, inkább a devizahitelezést fölfuttató balliberális kabinet képviselőinél tiltakozzanak, illetve a bankároknál. Ezzel nyitott ajtókat döngettek, hiszen mind a balos vezetők, mind a bankvezérek háza előtt rendszeresen tüntetnek a devizahiteles- szervezetek.

A bajban lévőknek január elején fogyott el a türelmük, amikor az egzisztenciájukért küzdő devizahitelesektől is adományt kért levelében Orbán Viktor miniszterelnök a Soros György elleni harchoz. A válaszul megfogalmazott levélben a devizahitelek 2001. évi engedélyezése után hatalmon lévő kormányok, illetve egyéb állami szervezetek felelősségét feszegették az aláírók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »