Ismert művész vette meg az eladó mezőlaki templomot

Ismert művész vette meg az eladó mezőlaki templomot

Varnus Xavér új orgonát ígér, és a tavasszal mér orgonafesztivált szervez a templomban.

Mint az Infostart is megírta, Mezőlakon különleges ingatlant kínáltak eladásra 11 millió forintért: egy 30 éve elnéptelenedett, 1920-ban épült templomot, amely helyett a helyi evangélikus közösség már másikat használ. Az ingatlan besorolása „kivett templom”, összközműves lakótere 122 négyzetméter, va hozzá egy harangláb és egy 1500 négyzetméteres kert.

A veol.hu cikke szerint gyorsan vevőre talált a templom, az ismert orgonaművész, Varnus Xavér kereste meg Nagy Gábor mezőlaki polgármestert, megnézte az épületet és eldöntötte, hogy megveszi. Az ingatlan egy pápai származású vállalkozóé volt, korábban az önkormányzat több alkalommal is tett ajánlatot a templom megvásárlására, de nem volt sikeres az üzlet.

„Korábban többen érdeklődtek a faluban, hogyan lehetne az épületet hasznosítani; akartak ide csibekeltetőt, diszkót, de az nem méltó a helyhez.

Ez Isten háza, itt ne legyen kocsma.

Hírdetés

Kell az épületre költeni, de Xavérnak megvan a kapcsolatrendszere, önkormányzati szinten én is felajánlottam a segítségemet” – mondta a megyei portálnak a polgármester.

„Ez annyira spontán volt, mint az esetemben minden. Egy újságban kikandikált a cikk címe, hogy eladják a templomot. Éreztem, ezt meg kell venni. Felhívtam Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspökét, akit jól ismerek. Azt mondta, végre egy jó példa, jóra is lehet használni egy kiürült templomot. Én nem az egyháztól vettem meg az épületet, hanem a ház tulajdonosától, aki raktárként használta azt. Eljöttem Mezőlakra, megnéztem töviről-hegyire az épületet, jó adottságú. A templomba befér 140 ember, a hosszú telken negyven autó is parkolhat majd.

Már megvan az orgona is, Stuttgartból érkezik januárban, addigra a helyiséget alkalmassá kell tenni.

Akkora, mint a veszprémi bazilika orgonája volt, nagyobb, mint a tihanyi, 2800 sípja van, megalkudtam az építővel is, aki az áttelepítést végzi. Remélem, hogy tavasszal már megszervezzük az első fesztivált” – mondta Varnus Xavér.

A Kanadában élő orgonaművész a mezőlaki templomban másfél-két hónapos tavaszi fesztivált tervez, ahol vasárnap délutánonként lesznek a koncertek. Ehhez december végéig be kell fejezni a mezőlaki épület belső átalakítását, új falborítást szeretne, és a plafont is megnyitják, hogy nagyobbnak tűnjön a tér. Utána érkezhet az új orgona.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »