Ismerik a metróbotrány körözött személyét

A liberálisokat pénzelő nagypályás szélhámos is érintett a botrányban.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2017 januárjában T. Géza ellen adott ki európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot – tájékoztatta a Magyar Időket a Fővárosi Törvényszék.

Korábban megírtuk: házkutatásokat, kihallgatásokat tartott a Központi Nyomozó Főügyészség a 4-es metró korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatban még tavaly ősszel. Egy másik ügy kapcsán a hatóságok látókörébe került egy titokzatos személy is, akit őrizetbe vettek, de a bíróság szabadon engedte, és ő elhagyta az országot.

Az akkor több sajtóorgánum által azonosított személy – mint azóta kiderült – nem Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője.

A Magyar Idők úgy tudja, T. Géza nem más, mint Terner Géza, akinek a neve felmerült a 2000-es években a Strabag-ügy kapcsán. Az osztrák sajtó tárta fel 2006-ban: a Strabag egy Euro:contact nevű lobbicég közbeiktatásával, „túlfizetésével” teremtett forrást a 2002-ben hatalomra került MSZP-SZDSZ-koalíció megkörnyékezéséhez. A Strabag az akciót követően, a 2003-2007 közötti időszakban mintegy 360 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott.

Hírdetés

Ebben az időszakban az Euro.contactnak is jól ment, a törpe lobbicég nemzetközi tanácsadó nagyvállalatokat megszégyenítve 2004-2005-ben 4,85 milliárd, 2006-ban több mint 5,3 milliárd, 2007-ben pedig szerény 3,3 milliárd – vagyis négy év alatt 13,5 milliárd forint bevételre tett szert.

Az Euro:contact tulajdonos-ügyvezetője Aczél Zoltán volt, akinek az apósa nem más, mint Terner Géza.

Korabeli sajtóértesülések szerint az após papíron „üzletviteli tanácsadóként” alvállalkozott Aczélnak, ami annyit jelent, hogy egy tanácsadó tanácsadójaként részesült a Strabag pénzeiből. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. környékén is próbálkozott a közelmúltban a január óta körözött Terner..

Az MNKH afrikai, szubszaharai térségi irodahálózatának egyik létrehozójaként tűnt fel Terner Géza, akit arról is ismernek, hogy korábban a csillebérci úttörőtábort akarta privatizálni az MSZP-holdudvarnak.

Fővárosi Törvényszék: nem körözik Gulyás Lászlót

Nem bocsátott ki Gulyás László ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot az Alstom-ügyben, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »