Ismeretlenek tettesek fölnyitották Reinhard Heydrich sírják Berlinben

Ismeretlenek tettesek fölnyitották Reinhard Heydrich sírják Berlinben

Berlinben a múlt héten, a szerdáról csütörtökre virradó éjjel ismeretlen tettesek fölnyitották, pontosabban elkezdték kiásni a Prágában 1942-ben meggyilkolt Reinhard Heydrich SS-Obergruppenführer jeltelen sírját.

Föltételezések szerint a sírgyalázók Heydrich földi maradványait akarták eltávolítani a sírból, ám egyelőre azt nem lehet tudni, hogy milyen célból. A Berlini Rendőrség szóvivője közölte, hogy Heydrich földi maradványait érintetlenül hagyták, s a tettesek kiléte után a rendőrség nyomozást indított – írja abhikhabartak.com hírportál.

A visszatemetett sír az Invalidenfriedhof temetőben (fotó: AFP)

A berlini Hadirokkant temetőben (Invalidenfriedhof) Reinhard Heydrichen kívül számos neves német katonatiszt és politikus nyugszik. Érdekes módon a német hatóságok csak ma adtak hírt a múlt héten végbement sírgyalázásról, pontosabban Heydrich földi maradványai elrablási kísérletéről. A megbontott sírt a temető munkásai csütörtökön reggel fedezték fel, s a rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást a tettesek kézre kerítésére. A berlini rendőrség szóvivője szerint a tettesek végül nem forgatták ki Heydrich földi maradványait, és nem is vitték magukkal.

Hírdetés

Ezen a talapzaton állt Reinhard Heydrich sírkeresztje, amelyet 1945-ben az oroszok ledöntöttek

Miután a szövetséges hadak 1945-ben elfoglalták Berlint, a temetőkben eltávolították a neves német politikai és katonai vezetők sírjairól a neveket, magyarán jeltelen sírokká változtatták a végső nyughelyüket. A múlt hetihez hasonló esetre már 2000-ben is sor került, amikor is szélsőbaloldaliak kiásták Horst Wessel föltételezett sírját, s az ott talált koponyát bedobták a Spree folyóba. A rendőrség később azonban közölte, hogy a meggyalázott sír nem Horst Wesselé, hanem az az édesapjáé volt.

Reinhard Heydrichet 1942-ben nevezték ki a Cseh-Morva Protektorátus vezetőjévé, ám néhány hónap múlva, 1942 májusában Prágában halálos merényletet követtek el ellene. A berlini Invalidenfriedhof temetőben végbement temetésén Adolf Hitler is gyászbeszédet mondott. A Berlint elfoglaló szovjetek Reinhard Heydrich síremlékét is lerombolták, nyughelyét jeltelenné változtatták.

H.J. – Kuruc.info


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »