Ismeretlen hősöknek állít emléket a soproni népszavazásról készült film

Országos tévépremierben láthatják az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című filmet a Duna nézői a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, 19:40-kor. Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól a dokumentumfilm, amelyről rendezője, Bárány Krisztián mesélt a Librettó vendégeként.

A magyar történelem sok olyan tehetséget, hőst és mártírt adott a jövő nemzedékének, akikre generációk hosszú sora emlékezik majd. Az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című alkotásban azonban egy sokak számára ismeretlen húszéves fiatal, ifjabb Krug Lajos kapta a főszerepet, aki Magyarország történelmének egyik jelentős tettét vitte véghez. Az ő történetén keresztül, dokumentumfilmes formában ismerhetik meg a nézők az elcsatolásra ítélt Sopron helyzetét, a városban uralkodó hangulatot, valamint a helybéliek szellemiségét, motivációit.

Hírdetés

Az események fonalát Reviczky Gábor vezeti narrátorként. A szakértői megszólalásokat és a kosztümös jeleneteket Bárány Krisztián rendezte, aki 2016-ban a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című történelmi dokumentumfilmjével aratott sikert. A rendező a Librettó vendégeként úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a jövő nemzedéke hiteles módon és a modern kor digitális igényeink megfelelően ismerhesse meg azokat a mérföldköveket, amelyek nélkül ma egészen másmilyen Magyarországon élnénk.

A legfőbb motivációm a film elkészítésekor az volt, hogy a soproni népszavazás történetét tovább vihessék az utódaink. Három pici gyermekem van, akiknek rendszeresen mesélek a magyar történelemről, hogy egy nap ezeket ők is átadhassák majd. A soproni, selmeci főiskolások kiállása és hazaszeretete példátlan momentum, amelyet meg kell, hogy őrizzünk” – mondta az M5 kulturális csatornán Bárány Krisztián, akinek filmje először a Dunán lesz látható, a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, 19:40-kor. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »