Iskolát korszerűsítenek, tömbházakat szigetelnek (Barót)

Iskolát korszerűsítenek, tömbházakat szigetelnek (Barót)

A baróti városháza két sikeres pályázatáról számolt be Benedek-Huszár János polgármester: a helyreállítási program keretében a köpeci általános iskola korszerűsítésére és energetikai feljavítására 2,6 millió lejt, a Rózsa úti 12A és 12B tömbház energetikai mutatóinak javítására 3,1 millió lejt nyertek el. 

A köpeci iskola épületének energetikai mutatói jelentősen javulni fognak a felújítás által – mondotta az előjáró. Egyelőre a pályázat sikeréről szóló értesítés érkezett meg, a szerződéskötés valószínűleg február közepén lesz. Idén a tervezés és előkészület zajlik, a kivitelezésre a következő évben kerül sor. Kicserélik és „okossá” teszik a fűtésrendszert, újak lesznek a nyílászárók, a falakat szigetelik, mindenféle hibát kijavítanak, majd vakolják és festik a falakat. A városvezetés azt szeretné, ha az épületben folyó munkára a vakáció idején kerülne sor, mert így még csak rövid időre sem kellene az oktatást ideiglenes költözéssel megzavarni.

Hírdetés

A két tömbházban harminckét lakást érint a beruházás. A rendelkezésre álló 3,1 millió lejből megoldják a födém és a külső falak szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, a beavatkozás nyomait pedig eltüntetik. 

Benedek-Huszár János úgy nyilatkozott, ebben a programban már nem lesz hasonló kiírás, de amennyiben máshol igen, a város minden bizonnyal részt fog venni, mert az ilyen jellegű beruházásokat igencsak hasznosnak látja. 

A polgármester javaslata alapján a tanácstagok tavaly tavasszal fogadtak el szempontrendszert, amely alapján kiválasztották azt a tömbházat, amelyik érdekében benyújtották a pályázatot. A felhívásra négy tömbház lakóközössége jelentkezett. Mindegyikük vállalta, hogy a program által négyzetméterenként biztosított 200 euró + áfa felett keletkezett esetleges többletköltséget teljes egészében fedezik, ezért az döntött, hogy mekkora épületről van szó (hány lakást érint), illetve hogy a város mennyire látható pontján és miként helyezkedik el (a városképet javító megszépült épület minél nagyobb felülete legyen látható). A kiválasztott tömbház két lépcsőháza alatt alagsor, földszintjén vendéglő és kereskedelmi helyiség található, de csak a lakásokat javítják fel, a földszinten található helyiségek korszerűsítését a tulajdonos már régebb megoldotta. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »