Iskolaösszevonás Somorján – ismét megkerülték a helyi önkormányzatot

Iskolaösszevonás Somorján – ismét megkerülték a helyi önkormányzatot

Ahogy arról hírt adtunk, a tervek szerint jövő szeptembertől összevonják a somorjai Napos utcai szlovák alapiskolát a M. R. Štefánik gimnáziummal. A tervezett változtatásról Orosz Csabát, Somorja polgármesterét és Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alelnökét kérdeztük.

Az iskolák összevonásáról szerdai ülésén fogadott el szándéknyilatkozatot Nagyszombat megye önkormányzata. A megye déli járásainak képviselői először azt javasolták, vegyék le a témát az ülés napirendjéről. Mivel ezt nem tudták elérni, tartózkodtak az iskolahálózat módosításáról szóló szavazáson, illetve a terv ellen szavaztak.

A helyi önkormányzatot megkerülve hozták létre a szlovák alapiskolát

Az ügy előzményei már évekkel korábbra nyúlnak vissza, médiacsaládunk a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként követte végig az újonnan létrehozott somorjai szlovák alapiskola körüli hercehurcát. Az iskolákkal kapcsolatos probléma amiatt alakult ki, hogy a befektetők lakóparkokat építettek a Pozsony vonzáskörzetébe tartozó, Somorja közelében fekvő kis falvakban, a jogszabályok azonban elmulasztották kötelezni az építtetőket arra, hogy az új lakónegyedekhez iskolát is építsenek. A polgári társulásba tömörült szlovák szülők nyomásának engedve az oktatási tárca alá tartozó kerületi tanügyi hivatal végül a helyi önkormányzatot megkerülve alapított alapiskolát Somorján.

Orosz: A somorjai gyerekek iskoláztatása teljesen megoldott

Ahogy azt Orosz Csaba, Somorja polgármestere lapunknak hangsúlyozta, „fontos megjegyezni, hogy a somorjai gyerekek iskoláztatása teljesen megoldott, az új szlovák alapiskolára csak a főváros szatellittelepüléseinek gyors népességgyarapodása miatt van szükség”. A településvezető aláhúzta,

nem szerencsés, hogy egy épületben kell tanulnia a hatéves kiselsősnek és a már szinte felnőtt végzős középiskolásoknak”.

Hírdetés

A polgármester elmondta, a szülők és a pedagógusok részéről is több ilyen irányú panasz érkezett már hozzá.

Megjegyzést érdemel, hogy a szlovák tanintézményekkel közös épületben, de külön szárnyban működik a magyar tannyelvű gimnázium is. Orosz szerint félő, hogy az áldatlan helyzet a Felső-Csallóközben nagy presztízsű somorjai gimnáziumban „a diákok komfortérzetének csökkenéséhez és ezáltal a tanulmányi színvonal csökkenéséhez vezethet”.

Berényi: A megye feladata a középiskolák, nem pedig az alapiskolák problémáinak megoldása

Berényi József megyei alelnök a tervezett iskolaösszevonás kapcsán szintén azt hangsúlyozta, a beköltöző családok gyermekeivel kapcsolatos problémákat nem a megyének, hanem azoknak az önkormányzatoknak kellene megoldaniuk, amelyek számolatlanul engedélyezték az építkezéseket a kataszterükben. A megyei alelnök emlékeztetett, továbbra is egyre többen fognak Nagyszombat megye területére költözni, a megye feladata pedig az, hogy a középiskolák, nem pedig az alapiskolák problémáit oldja meg.

„Eddig a tárgyalásainknak köszönhetően sikerült elérnem, hogy ez a terv lekerült az asztalról, de tartok tőle, ha a megyeelnöknek nem sikerül hozzáépítéssel bővíteni a somorjai gimnáziumok épületegységét, akkor vissza fog térni a nyolcosztályos gimnázium áthelyezéséhez.

Számomra ebben a kérdésben a somorjai polgármester, megyei képviselő, Orosz Csaba és a városi önkormányzat véleménye lesz a kiindulópont, amit képviselni fogok megyei alelnökként”

– szögezte le Berényi József.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »